Krismöte för torkdrabbade jordbrukare

Sommarens torka har drabbat länets bönder. Nu har regeringen förstått allvaret i situationen och höll ett möte om torkan under måndagen.

Glad. Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten, är glad att regeringen tar krisen på allvar.

Glad. Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten, är glad att regeringen tar krisen på allvar.

Foto: Lotta Nilsson

Norrbotten2018-07-09 17:23

Mötet hölls på Näringsdepartementet, där man tillsammans med Jordbruksverket och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, försöker hitta lösningar på lantbrukarnas problem med den svåra torkan.

Bönderna i Norrbotten är inte lika hårt drabbade som kollegorna i de södra delarna av landet, men även här märks det att skördarna är mindre.

För att lösa den mest akuta foderkrisen menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att det är viktigt att få till transporter från delar av landet där det finns foder till delar som har det svårare med fodertillgången.

– Regeringen vänder på varje sten för att undersöka hur vi kan stödja lantbrukarna under torkan. Fokus just nu ligger på att skapa förutsättningar att tillgängliggöra det foder som finns i Sverige, säger Bucht.

I Norrbotten är man fortfarande inne på första skörden, och enligt Jenny Karlsson, som är ordförande i LRF Norrbotten och själv jordbrukare så är årets skörd betydligt lägre än normalt.

– Första skörden är väldigt låg, någonstans mellan 50 och 70 procent av vad den borde vara. Dock finns det mer att skörda, marker som normalt sett inte används och därför inte är lika produktiv.

Jenny Karlsson är positiv till mötet på Näringsdepartementet.

– Det verkar som att regeringen har förstått allvaret i situationen och det är viktigt att alla inblandade parter får sitta med. Däremot kan man ju bara hoppas att de förslag som de kommit med inte blir så långdragna, säger Jenny Karlsson.

Det finns marker i Norrbotten där det växer gräs och hö. Men att skörda oproduktiva marker som inte är gödslade och sådda är inte ekonomiskt hållbart och väldigt tidskrävande för bönderna.

– Många har fullt upp med sitt eget. Eftersom att det är både dyrt och tidskrävande att skörda mark som inte är så produktiv behöver vi bönder veta vad som gäller innan vi ger oss ut, säger Jenny Karlsson.

Vad hon efterfrågar är tydligare signaler för vad som gäller. Vilken typ av kompensation kan det bli frågan om och kommer det att finnas något fraktstöd.

– Sen är det viktigt att säkra köpkanalerna. Att kontakten mellan köpare är säljare fungerar och att man inte står där sen med massa foder man inte blir av med, säger Jenny Karlsson.

– Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder i förhållande till hur situationen utvecklar sig, säger landsbyggdsminister Sven-Erik Bucht.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!