Krislägesavtalet innebär att personalen kan komma att få arbetstiden höjd till max 48 timmar per vecka i maximalt fyra veckor. Arbetstiden kan komma att variera mellan veckorna. Avtalet innebär också att personalen får 220 procent av lönen per timme
– Det här har vi tyvärr sett komma i och med det som har pågått i över ett år. Det har varit högt tryck i vården och hur drabbar det våra medlemmar? Jo, de har blivit tvångsförflyttade till olika enheter, många extrapass och har inte lyckats få ut någon ledig dag. Det är klart att någonstans är gränsen nådd för vad ordinarie verksamhet klarar av. Tyvärr hamnar man här och det här egentligen en kompetensbrist i grunden, men det är inget nytt, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten.
Från fackförbundet Kommunal hade man helst också sett att det inte behövde bli någon aktivering av krislägesavtalet.
– Vi ville inte att det skulle bli något krislägesavtal, det har vi aldrig velat. Men vi ser var siffrorna på pandemin ligger – det är skyhöga. Vi förstår att regionen inte har något annat val än att aktivera det, säger Marianne Engberg och fortsätter:
– Sedan kan jag förtvivlas över att i samma veva som man bli tvungen att gå in i ett krislägesavtal varslar man personal på andra ställen – det är helt vansinnigt i mitt tycke.