Efter en begäran från FBI om utlämning av en amerikansk medborgare bosatt i Norrbotten anhölls mannen den 20 mars 2019. Två dagar senare häktades han i väntan på att bli utlämnad. Häktningstiden blev flera månader lång.
Den 26 september 2019 beslöt regeringen att bifalla USA:s begäran om utlämning.
Men sedan blev det problem. Den 31 oktober 2019 var det dags för verkställighet. På Arlanda väntade personal från amerikanska myndigheter, men av oklar anledning blev Kriminalvårdens transport försenad och det aktuella flyget hann lämna Sverige.
FBI ville därför genomföra transporten tre dagar senare, men då blev det stopp. Det visade sig nämligen att tiden för att verkställa regeringens beslut hade gått ut.
Michael Hansson, kammaråklagare på Nationella åklagaravdelningens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, hade inget annat val än att häva häktningen och släppa mannen.
Vad var han misstänkt för i USA?
– Det handlade om grova bedrägerier, berättar Michael Hansson.
Varför fattades inte ett nytt regeringsbeslut om utlämning?
– En anledning var att de amerikanska myndigheterna drog tillbaka sin begäran om utlämning.
Mannen fick alltså stanna kvar i Sverige, men har begärt ersättning för att han under drygt sju månader satt häktad i Sverige.
Ersättning vid frihetsberövande och andra tvångsåtgärder sköts av JK (justitiekanslern). Men där har ingen handläggning skett och således har heller inget beslut fattats.
Mannen vill ha 27 200 dollar i ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men i sitt remissvar avstyrker kammaråklagare Michael Hansson all form av ersättning till mannen.
Mannen har nämligen uppgett att han var anställd av ett amerikanskt företag som inte har någon verksamhet i Sverige. Han bifogade ett intyg, men Hansson gjorde en förfrågan till FBI som kontaktade företaget. I sitt remissvar skriver Michael Hansson att "De har aldrig haft en person vid namn XX anställd hos sig" och vidare att namnteckningen på intyget är en förfalskning.
– Det är ett försök till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning, men det är inte mitt bord. Det är ju mot JK som han riktar sig, säger Michael Hansson, som i sin remiss också skriver att mannen i förhör den 20 mars 2019 uppgav att han saknade inkomst och inte heller fick ersättning från försäkringskassan.