Isak Utsi (S) kommunalråd Arjeplog, är en av de som säger nej till kommunsammanslagningar i Pite älvdal.
– Det är för långa geografiska avstånd för oss. Det kan kanske fungera bättre i södra Sverige där avstånden är kortare, säger han.
Det var civilminister Erik Slottner (KD) som aktualiserade frågan vid ett möte i Kiruna nyligen. Han ser det som en lösning för små kommuner som kämpat med vikande befolkningstal och som har svårt att hitta arbetskraft.
– Vi vet att i de norra delarna av Sverige finns det väldigt små kommuner, med någon handfull tusen innevånare, sade han.
Regeringen har tidigare i vår också tillsatt Sven-Erik Österberg, före detta landshövding i Norrbotten, för att undersöka intresse hos svenska kommuner för kommunsammanslagningar.
Arjeplog kommun har mindre än 3 000 invånare och är Norrbottens och en av Sveriges minsta kommuner, när det gäller antalet innevånare. Däremot är Arjeplog kommun Sveriges fjärde största kommun till ytan, större än hela Skåne och Blekinge tillsammans. Det är Sveriges mest glesbefolkade kommun med 0,2 invånare per kvadratkilometer.
Isak Utsi (S) tror inte att en sammanslagning med någon annan kommun skulle vara till fördel för Arjeplog.
– Det har utretts tidigare, och man har kommit fram till att det inte löser våra utmaningar. Även om vi slog oss ihop med någon annan kommun skulle vi behöva våra egna skolor, vår egen äldreomsorg och mycket annat, säger han.
Arjeplog har redan ett utvecklat samarbete med många andra kommuner.
– Vi samverkar redan med andra kommuner när gäller administration och liknande, säger han.
Inte heller Lars Forsgren (S) kommunalråd i Arvidsjaur tror på kommunsammanslagningar i Norrbotten.
– Det skulle ge en sämre service. Det är bättre att gräva där man står. Jag tror istället på samarbete mellan kommunerna och det har vi ju redan, säger Lars Forsgren.
Claes Nordmark (S), ordförande för Norrbottens kommuner, som är en intresseorganisation för alla fjorton kommuner i Norrbotten, avvisar alla tankar på kommunsammanslagningar.
– Ur ett norrbottniskt perspektiv är det helt feltänkt. Det gör bara glesbygden ännu glesare och gör att innevånare får ännu längre till den kommunala servicen. Istället ska man satsa på bättre generellt stöd, ekonomiskt och annat, till kommunerna säger han.
PT har sökt Älvsbyns kommunalråd Johan Dahlqvist (M).