Arvidsjaur kommun stoppade för fyra år sedan Kraftö AB från att bygga 17 vindkraftverk på Brattberget.
– Det var många som inte ville att de skulle byggas, men det var framför allt på grund av ren- och turistnäringen vi sa nej, säger kommunalrådet Lotta Åman (S).
Sedan tillägger hon:
– Men vi är absolut inte emot vindkraft, och vi har pekat ut ett område som vi tycker lämpar sig för sådant.
Den kommunala vetorätten infördes i samband med att regeringen för åtta år sedan gjorde det enklare att ansöka om tillstånd för vindkraftsbolagen.
Sedan dess är det en lång rad vindkraftsprojekt som har stoppats. Vetorätten har också kommit att ifrågasättas. Branschorganisationen Svensk vindenergi har bland annat hävdat att processen är rättsosäker.
Nu håller Naturvårdsverket och Energimyndigheten på att utreda saken. Men Lotta Åman vill ha kvar vetorätten.
– Det hade varit att köra över kommunerna att ta bort den. Jag tycker att vi måste ha något att säga till om, säger hon.
Piteå kommun fick tidigare i år Länsstyrelsen att stoppa Blåsmark vindkraft AB som ville bygga 25 vindkraftverk i Blåsmark.
– De ville bygga högre än vad de hade fått tillstånd av oss att göra, och vi sa nej då vi fick möjligheten att yttra oss, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S).
Han tillägger sedan:
– Men det har byggts många vindkraftverk här, och det är ännu fler på gång.
Anders Lundkvist har inget emot att vetorätten tas bort.
– Om vi ska nå målet med ett fossilfritt samhälle måste den kanske tas bort. Men stor hänsyn måste förstås tas till de boende, säger han.