I Norrbotten svarar tre av fyra (78 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det är dock fler än riksgenomsnittet på 73 procent. Det visar IQs undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus.
– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Att det då bara är sju av tio svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Karin Hagman, vd på IQ.
På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 73 procent 2019. Andelen som anser att det är rätt att köra efter ett glas har stått sig över tid och ligger stadigt runt fyra procent. Minst återhållsamma är man i Uppsala län, där 65 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Örebro län, där 89 procent tycker att det är helt fel.
– 20 procent av de förare som dör i trafikolyckor har alkohol i blodet och vid singelolyckor är det nästan hälften som varit berusade, säger Karin Hagman.
Enligt Trafikverket sker det minst 15 000 resor dagligen i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Rattfylleri är när en person som kör ett motordrivet fordon har minst 0,2 promille alkohol eller narkotika i blodet.