Klistermärken ska skydda äldre från bedrägeri

De senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå) tyder på att så kallade befogenhetsbedrägerier fortsätter öka. Det senaste halvåret syns en ökning av anmälningar varje månad och den största riskgruppen är äldre.

Bedrägerier mot äldre ser inte ut att dala enligt Brås senaste siffror.

Bedrägerier mot äldre ser inte ut att dala enligt Brås senaste siffror.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbotten2022-03-23 15:30

I februari i år anmäldes 769 brott, en ökning med 44 procent jämfört med februari 2021. Det är ofta äldre som drabbas av befogenhetsbedrägerier och Stöldskyddsföreningen menar att man behöver göra en kraftansträngning för att skydda de äldre. 

– De mest utsatta för ett befogenhetsbedrägeri är seniorer, fler hjälpmedel måste tas fram så att risken för utsatthet minskar. Vi har påbörjat ett samarbete med ett par seniororganisationer och Svenska bankföreningen för att ta fram ett enkelt hjälpmedel som förhoppningsvis ska hjälpa seniorerna att inte drabbas av befogenhetsbedrägerier, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen, SSF.

Pandemin har lett till att bedragare i högre utsträckning ringer upp äldre och påstår sig vara från exempelvis polisen, banken eller någon annan förtroendeingivande myndighet eller företag, med syfte att komma åt personliga uppgifter och kunna bedra dem. 

Nu går SSF ut med ett informationsblad med råd och tips i form av klistermärken som ska påminna om hur man ska agera vid oväntat besök eller oväntade samtal. Klistermärkena kan sättas upp vid exempelvis dörren, den fasta telefonen eller på mobiltelefonen, och ska fungera som en påminnelse till den äldre om att människor inte alltid är vilka de utger sig för att vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!