Klimatångest gör att second hand ökar

Många lider av klimatångest till följd av miljöförstöring och klimatförändringar. Detta märks enligt auktionssajten Tradera.

Second hand-handeln fortsätter att öka. Sofia Hagelin på Tradera berättar att begagnathandeln slagit igenom på allvar i Norrbotten.

Second hand-handeln fortsätter att öka. Sofia Hagelin på Tradera berättar att begagnathandeln slagit igenom på allvar i Norrbotten.

Foto: Berit Roald

Norrbotten2019-10-04 15:18

Tradera rapporterar en ökning av försäljning av begagnade kläder, som ökat med 20 procent jämfört med samma tid föregående år. I skrivande stund byter cirka 7500 klädesplagg ägare varje dag. Kläder toppar också listan över mest sålda produkter. Sofia Hagelin, presschef på Tradera, berättar att fler väljer att satsa på hållbarhet i sina inköp. 

– Sverige präglas av ett allt starkare klimatengagemang. Många vill leva mer hållbart och ser över sin egen konsumtion för man inser att det inte längre är hållbart att bara köpa nytt, nytt, nytt, säger hon. 

I Norrbotten kan en ökning ses i intresset för klassiska samlarhobbies. Frimärken, mynt och samlarfigurer säljer allt mer på auktionssajten. Verktyg och bildelar går även de bra. I topp ligger fortfarande barn- och damkläder, som är det som säljer mest i regionen. Sett till ökning är begagnatförsäljningen av leksaker en av de kategorier som ökat mest, vilket enligt Sofia Hagelin på Tradera är en indikation på att handeln med begagnat slagit igenom brett i Norrbotten. 

– Det har skett en beteendeförändring där det för många är lika självklart att handla second hand som det tidigare varit att gå in i en affär och köpa något nytt, säger hon. 

Förutom kläder och leksaker ligger DVD-filmer högt upp på listan över köpta artiklar, som tredje mest populära artikel. Dessa har klättrat i topplistan sedan 2018. Sticklingar, fiskeprylar och hudvård är också populära köpesvaror. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!