Föreningen kattakuten upplever ett hårt tryck året runt, men när kylan kommer är behovet av nya hem till övergivna katter som störst.
– Vi har en strid ström med katter som har fått ungar under våren och sommaren och som nu visar sig när det börjar bli kallt ute, säger Camilla Zerpe, ordförande i föreningen.
Kattakuten hjälper hemlösa katter i hela Norrbotten och har god hjälp av både privatpersoner och länsstyrelsen, men de är kritiska mot att de inte längre kan anmäla övergivna katter hos polisen.
– Tidigare anmälde vi katter som hittegods till polisen. Det innebar att polisen kunde överlåta katten till oss om man inte hittat någon ägare efter en viss tid.
På så vis kunde föreningen gå vidare med att kastrera, vaccinera och chipmärka katten för att sedan adoptera ut den.
– Nu hänger det mer i luften. För oss är det en klar försämring och en sänkning av kattens status. Jag förstår att polisen har allvarligare brott att prioritera men vi hade ett sätt att jobba som fungerade bra, säger Camilla Zerpe.
Anna Modig, enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, uppger att hittegodslagen inte har ändrats, men att polismyndigheten gör en snävare tolkning av vad hittegods är i dagsläget.
– Förändringen kom i samband med den nya djurskyddslagen i fjol. Tidigare kunde katter fångas in och lämnas till polisen som hittegods. När länsstyrelsen verkställer ett omhändertagande måste vi först utreda om katten utsätts för lidande innan vi kan fånga in den.
Länsstyrelsen söker eventuell ägare genom lappar i närliggande butiker, på anslagstavlor samt via Facebookgrupper för aktuella byar eller stadsdelar.
– Vi försöker vara så snabba som möjligt. Kan vi konstatera att katten inte har någon ägare utsätts den enligt praxis för lidande och vi kan fånga in den. Min uppfattning är att processen är ganska kort, säger Anna Modig.
Ytterligare en förändring är Jordbruksverkets nya djurskyddsregler från den 15 juni 2020. De gör bland annat gällande att ägare till utekatter numera är skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på annat sätt inte kan föröka sig. Något som gör stor skillnad, enligt Kattakuten.
– Det går snabbt för katter att försöka sig och det blir snabbt kattkolonier. Det har vi sett flera exempel av i Norrbotten den senaste tiden, säger Camilla Zerpe.
Hon och de andra styrelsemedlemmarna upplever att samarbetet med länsstyrelsen fungerar bra.
– Vi jobbar på olika sätt, men vi har samma mål. Katter är inte någon slit- och slängvara, säger Camilla Zerpe.
Kattakuten får inga bidrag för sin verksamhet, utan finansierar den med hjälp av medlemsavgifter och gåvor.
– Vi har extrema veterinärkostnader, men det får man räkna med.
Ibland vädjar föreningen om hjälp till en specifik katt i sociala medier.
– Vi tycker att människor är väldigt generösa och välvilligt inställda. De vet att pengarna går direkt till katterna.
Blir ni frustrerade över hur många övergivna katter det finns?
– Ibland kan jag bli pessimistisk, men det går över när en katt som varit illa ute mår bra i ett nytt hem.
När Camilla Zerpe startade föreningen hade hon ingen aning om att behovet var så stort. 2019 skrev de in 271 katter och hittills i år 158 stycken.
– Vi som är aktiva lägger ner mycket tid och många av oss har familjer och vanliga heltidsjobb – men det är värt varenda sekund.