Kändiskockarnas godaste hjortronrecept

Hjortronsylt med vaniljglass och grädde är en tidlös klassiker, men kändiskockarna hjälper den som har fryslådorna fulla med bär att tänka utanför boxen.

Emma och Sebastian Gröndal gillar sorbet. Sebastian tipsar om att man kan göra hjortronsorbet.

Emma och Sebastian Gröndal gillar sorbet. Sebastian tipsar om att man kan göra hjortronsorbet.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

norrbotten2021-07-25 14:00

Kocken Sebastian Gröndal, som bland annat syns i TV4 Nyhetsmorgon, tycker att hjortronsorbet är ett recept som fler borde prova.

– Det är väldigt gott och superenkelt att göra själv bara man har en glassmaskin, säger han.

Sebastian Gröndal berättar att sorbeten är mångfacetterad:

– Den är jättegod att äta bara som den är, men den passar även jättebra som tillbehör till våfflor eller pannkakor. Eller så lägger man en klick ovanpå champagnen, som en drink.

Emma Lohiniva Karlsson, Luleåbon som vann Årets yngsta mästerkock berättar att hon brukar laga en vaniljpanacotta, gjord med grekisk yoghurt i, serverad med rårörda hjortron. 

– Den är supergod. Hjortron med socker blir väldigt sött och panacottan i sig är söt, så just att det är grekisk yoghurt i panacottan gör att den blir lite syrlig. Kombinationen mellan det lite sura och allt det söta blir perfekt, säger hon.

Matkreatören Eva Gunnare har även hon ett kreativt påfund.

– Det är ju alltid gott att äta hjortronsylt med glass och grädde. Jag skulle dock vilja tipsa om att man kan torka bären, det är superlätt och blir som godis, säger hon.

Det man ska göra är att sockra och värma upp bären. Sedan mixar man blandningen och breder ut den på ett bakplåtspapper så att det blir ett två-tre millimeter tjockt lager. Slutligen torkar man det i ugnen på 50 grader. 

– Jag brukar skära bärlädret till remsor. De håller hur länge som helst och smakar jättgott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!