Jägareförbundet: "Skyddsjakten är ett avlivande"

Jägareförbundet i Norrbotten oroas över att det blir alltmer skyddsjakt på björn – och kräver en förändring.

Jägareförbundet vill att fler björnar ska fällas under licensjakten än på skyddsjakten.

Jägareförbundet vill att fler björnar ska fällas under licensjakten än på skyddsjakten.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2020-10-06 20:00

Jägarna i Norrbotten fick fälla 20 björnar under årets licensjakt medan det under skyddjakten fälldes 60. Det är siffror som oroar Jägareförbundet i Norrbotten.

– Björnen är ett av våra finaste vilt som många jägare vill jaga och man vill göra det precis på samma sätt som med alla andra djur, på ett etiskt försvarbart sätt. Att man tränar hundar och skyttet för att jaga björnen som man sedan tar hand om. Skyddsjakten är ett avlivande av djur, man skjuter honor med ungar från helikopter, tar prover på dem och sedan bränner man upp kropparna. Det är absolut inte etiskt försvarsbart, säger ordförande Birgitta Isaksson.

De har dock förståelse för att rennäringen behöver skyddsjakt.

– Vi har precis samma syn som samebyarna i det fallet, att björnen ska jagas. Men vi vill jaga fler björnar under höstens licensjakt. Det betyder att det är färre björnar som kliver upp idena och ställer till med problem för renskötseln på våren.

Länsstyrelsen i Norrbotten tar dock inte ställning till vilken björnjakt som är det bättre alternativet.

– Förvaltningen strävar att balansera stammen på lämplig nivå och vilket uttag ur stammen som är möjligt i enlighet med den lagstiftning som råder och de förvaltningsmål som fastställts. I slutändan gör det ingen skillnad om björnen är fälld på skydds- eller licensjakt för stammens utveckling. För att licensjakten skulle ha samma effekt som skyddsjakterna har på rennäringens skadebild gäller det att man under hösten lyckas fälla de individer som nästkommande vår är i kalvningsland. En generell minskning av björnstammen över hela länet får inte nödvändigtvis den effekten. Vi kan aldrig bortse från skyddsjakterna, det är en rättighet att skydda sin egendom som renägarna har, säger rovdjurhandläggaren Anna Danell Savela.

De kallar skyddsjakten en avlivning och att det oetiskt att skjuta björnar från helikopter och sedan inte ta hand om viltet. Hur tänker ni där?

– Villkoren som vi ger har stöd i lagstiftningen och syftar till att skynda på möjligheten att identifiera och avliva en skadegörande individ. På det sättet är det en avlivning, det är en akut händelse, och det är inte frågan om att det ska ta några dagar för då ökar skadan.

Hon har svårt att se att jakten kommer bli som förbundet vill.

– Licensjakt är en möjlighet och inte en rättighet. Det är svårt att få jakten till den nivån de vill, för vi kommer alltid behöva beakta skyddsjakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!