Ingen tandsköterskeutbildning i Norrbotten till hösten

Till hösten kommer det inte att hållas någon tandsköterskeutbildning i Norrbotten. Förhoppningen är att utbildningen ska kunna starta igen till hösten nästa år. "Det är jätteviktigt för oss att den här utbildningen fortsätter, säger tandvårdschefen Maria Pettersson.

Ingen tandsköterskeutbildning i Luleå till hösten.

Ingen tandsköterskeutbildning i Luleå till hösten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Norrbotten2022-03-22 11:00

När myndigheten för Yrkeshögskolan nyligen beslutade om vilka orter som blir beviljade att bedriva utbildningen prioriterades andra orter och till hösten kommer det därför inte att genomföras någon tandsköterskeutbildning i Luleå. 

– Man skriver en ansökan och om kopplingar till branschen och sedan jämför de – för vi är inte de enda som bedriver tandsköterskeutbildning – med hela Sverige och då bedömde de helt enkelt att de andra hade bättre ansökningar, säger Maria Eriksson, utbildningsledare för Yrkeshögskolan i Luleå kommun. 

En ny ansökan ska göras i april och då är förhoppningen att den denna gång godkänns och att utbildningen kan återupptas till hösten.

– Det innebär att när den klassen som är inne nu går ut så blir det ett uppehåll. Vi kommer att söka om utbildningen och då får vi besked om det i januari nästa år. Så det kan tänkas att det bara blir ett tapp på ett år. Vi hoppas givetvis kunna få beviljat igen så att vi kan starta hösten 2023. 

I dagsläget är det störst brist på tandsköterskor i Gällivare, Kiruna och i Pajala, uppger tandvårdschefen Maria Pettersson. Pensionsavgångar bidrar också till att det löpande behöver anställas fler tandsköterskor.

– Det är jätteviktigt för oss att utbildningen fortsätter. Vi ska verkligen vara med och stötta upp på bästa sätt i den nya ansökan. Att ha tandsköterskor i Folktandvården är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva våra verksamheter, säger hon och fortsätter:

–Tandsköterskor gör många av momenten som vi tandläkare tidigare gjorde. Vi har tidigt legat i framkant med att ställa om arbetssätten och har därför till viss del klarat bristen på tandläkare. Tandsköterskor är en jätteviktig bas i tandvården.

Tandsköterskeutbildningen är en distansutbildning som kan ta emot 30 studerande.  

– Just möjligheten att kunna utbildas på distans här i länet är viktigt så man kan bo bli kvar på sin hemort som studerande. Det är ett betydligt större steg att flytta till Umeå som annars är närmsta utbildningsort, säger Maria Pettersson.

Vad gör regionen för att få fler in i yrket?

– Vi tittar kontinuerligt på hur vi ska vara attraktiva som arbetsgivare både vad gäller arbetsuppgifter, arbetsmiljö och lönebild, säger Maria Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!