Hög förskrivning oroar kvinnoorganisationer

I drygt tio år har Lyrica skrivits ut som ”lyckopiller” till unga kvinnor. Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN, gläds åt att den aktiva substansen pregabalin nu har narkotikaklassats.

Leena Haraké, KSAN.

Leena Haraké, KSAN.

Foto: Ida Stigzelius

Norrbotten2018-12-23 13:55

KSAN är de svenska kvinnoorganisationernas samarbetsorgan för frågor som rör alkohol, narkotika och beroendeframkallande läkemedel. Kanslichef Leena Haraké berättar att rådet länge har hissat varningsflagg för pregabalin.

– Vi såg i mitten på 2000-talet hur förskrivningen av ”lyckopiller” hade ökat lavinartat bland unga vuxna. Medicinen hette Lyrica. Beståndsdelen i det är pregabalin och det är beroendeframkallande. Det har varit narkotikaklassat i USA sedan 2005, säger Leena Haraké.

Hon beskriver att kvinnor som har velat sluta med medicinen inte har kunnat göra det.

– För då mår de ännu sämre, säger Leena Haraké.

I åtta år har KSAN drivit frågan om narkotikaklassning av pregabalin i Sverige. En kamp som i somras gav resultat.

– Då finns det en varningssignal redan innan man påbörjar medicinering, att man måste vara försiktig med förskrivningen, säger Leena Haraké.

Enligt Leena Haraké finns en övertro på mediciner mot psykisk ohälsa.

– Det är väldigt många unga som har livsleda, av många anledningar. Men jag tror inte riktigt att piller alltid är det som botar det som man behöver hjälp med, säger hon.

Förra året toppade Norrbotten statistiken över förskrivning av pregabalin till kvinnor. Något som KSAN har noterat.

– Vi har sett skillnader i landet, det finns län där man har väldigt nära till receptblocket och län där man har andra möjligheter, säger Leena Haraké.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om