Hjälptelefon för dem i riskzonen

Nu ska hjälptelefon för personer som riskerar begå sexuella övergrepp ska utvärderas.

Myndigheten för vård och omsorgsanalys ska undersöka vilket genomslag PrevenTell har fått och hur en nationell hjälptelefon kan fungera i landstingets sjukvårdssystem. (Arkivbild)

Myndigheten för vård och omsorgsanalys ska undersöka vilket genomslag PrevenTell har fått och hur en nationell hjälptelefon kan fungera i landstingets sjukvårdssystem. (Arkivbild)

Foto: ADAM IHSE / TT

NORRBOTTEN2018-08-31 12:15

I och med regeringens nationella strategi för att bekämpa och förbygga mäns våld mot kvinnor och barn går en stor del ut på att stötta det förebyggande arbetet. Ett exempel är en nationell hjälptelefon som personer i riskzon för att begå sexuella övergrepp kan ringa till. PrevenTell som hjälptelefonen heter startades med stöd från regeringen, som nu vill utvärdera verksamheten och ger Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppdraget.

Hjälptelefonen drivs av Karolinska universitetssjukhuset och är till för personer som upplever att man har ett riskbeteende, som sexuellt intresse för barn eller impulser att tvinga någon till sex, ringa för att få hjälp. Även anhöriga och vårdgivare kan ringa PrevenTell.

På Karolinska universitetssjukhuset specialutbildas yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården som kommer i kontakt med personer som utövar eller riskerar utöva sexuellt våld.

– Vårt samhälle behöver väl fungerande förebyggande verksamheter för att förebygga sexuellt våld mot kvinnor och barn. Regeringen vill därför, efter att projektfinansierat PrevenTell, utvärdera verksamheten för att kunna fatta beslut om hur staten bäst kan bidra till en utveckling på detta angelägna område, säger barn- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Myndigheten för vård och omsorgsanalys ska undersöka vilket genomslag PrevenTell har fått och hur en nationell hjälptelefon kan fungera i landstingets sjukvårdssystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!