Harpest ska kartläggas i länet

Jägare men också privatpersoner uppmanas att höra av sig till Jägareförbundet eller SVA med observationer av döda harar. Syftet är att kartlägga harpest i länet.

De senaste åren har flera utbrott av harpest förekommit.

De senaste åren har flera utbrott av harpest förekommit.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2020-08-03 11:43

Döda harar har börjat dyka upp i naturen och spekulationer om harpest pågår på sociala medier. För att slippa spekulationer har Jägareförbundet gått ut med en uppmaning till främst jägare som hittar döda harar att rapportera detta, antingen till Jägareförbundet eller till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Jägarna är ju dem som oftast gör observationer av döda djur i naturen. Men även privatpersoner uppmanas höra av sig. Dött vilt kan förutom sjukdomar vara ett tecken på att det finns miljögifter, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Norrbotten.

2012 var det ett stort utbrott av harpest längs Norrbottenskusten. 2015 var det ett utbrott i både Norrbotten och Västerbotten. Under fjolåret drabbades rekordmånga människor av harpest och under hösten insjuknade ett 20-tal norrbottningar på kort tid.

– Om det kommer in rapporter till SVA kan analyser göras om hur det ligger till. Det är viktigt att få reda på om ett utbrott är på gång även i år, säger Niklas Lundberg. 

Harpest är en zoonos. Det innebär en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det är känt att harar, möss, sorkar och lämlar kan vara bärare av sjukdomen och den sprids vanligtvis till människor via insektsstick och fästingbett. Men infektion kan också uppkomma vid kontakt med ett sjukt djur, genom att äta infekterat kött eller dricka smittat vatten.

Hög feber, huvudvärk och illamående är vanliga symptom på sjukdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!