Hårda bud för Max – vinsten äts upp när maten körs ut

Matbuden tar för stor tugga av vinsten. Nu vill Max vd, Richard Bergfors, se en förändring.

Max vd, Richard Bergfors, menar att matbuden tar för stor del av vinsten och vill se en förändring inom en snar framtid.

Max vd, Richard Bergfors, menar att matbuden tar för stor del av vinsten och vill se en förändring inom en snar framtid.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norrbotten2021-03-18 10:37

Matbuden har spelat en viktig roll för restaurangbranschen under pandemin. Men enligt Richard Bergfors, vd för Max, så tar de en alltför stor tugga av vinsten.

– De spelar en jättestor och viktig roll för hela restaurangbranschen. Samtidigt ska man tänka på att det kostar mycket pengar. De tar en rätt stor del av både vår och andras marginal, och då blir det inte jättelönsamt för oss tyvärr, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

Richard Bergfors är inte helt främmande till att Max kan börja med utkörning i egen regi.

– Det är inget vi utesluter om det skulle visa sig att det blir en bättre totalaffär, bättre kvalitet och mer lönsamt, säger han.

I USA har utkörning av mat förekommit betydligt längre tid än i Sverige. I vissa delstater har man infört ett tak på hur mycket ersättning utkörningsföretagen får ta ut.

– Det måste till i Sverige och Europa också inom något år, för just nu är det inte hållbart för alla parter. Annars kan de sätta vilket pris som helst och restaurangen är helt beroende av dem, säger Richard Bergfors till Dagens Nyheter.

Nu går det inte någon större nöd för Max som kommer att redovisa en vinst på cirka 300 miljoner kronor för helåret 2020. Men jämfört med 2019 är det ett tapp på omkring 200 miljoner.

För en tid sedan flaggade Max för personalminskningar.

– Vi justerar bemanningen kontinuerligt och ju mer vi tappar desto mer får vi justera. Men sannolikt kommer vi inte gå ut med några stora varsel, säger Richard Bergfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!