Här får flest bygga med dispens från strandskyddet

Att bygga bostad eller fritidshus nära en strand eller en sjö lockar många. I Arvidsjaur med sina tusentals sjöar slår man rekord i antal beviljade strandskyddsdispenser, bland kommuner i länet.

I topp gällande antal givna dispenser för byggen i strandnära lägen ligger Arvidsjaur, Arjeplog och Luleå.

I topp gällande antal givna dispenser för byggen i strandnära lägen ligger Arvidsjaur, Arjeplog och Luleå.

Foto: Infogram

Norrbotten2022-05-22 11:30

Arvidsjaur är den kommun i Norrbotten där flest dispenser beviljats de senaste tio åren. Den kommun i Norrbotten som genom åren haft lägst antal beviljade dispenser är Överkalix. Rekordet i antal beviljade undantag från strandskyddet i länet som helhet slogs 2020. Minst antal beviljades totalt sett 2014. Efter Arvidsjaur som de senaste tio åren beviljat över 100 dispenser kommer Arjeplog med 83 och Luleå med 74.  

Åsa Andersson är samhällsbyggnadschef i Arvidsjaur och berättar att det är en medveten strategi från kommunens sida att i fördefinierade områden ge tillgång till attraktiva lägen vid vatten, för att stimulera byggande och utveckling i glesbygd. 

Varför ligger Arvidsjaur i topp?

– Vi vet ju inte hur andra kommuner jobbar, jag kan inte bedöma skillnaden. Men det har varit en prioriterad fråga här i många år, landsbygdsutveckling i strandnära lägen, när vi 2019 reviderade planerna så har vi lagt till fler, och idag har vi 80 LIS-områden där du kan få dispens. Utanför områdena ges knappt dispenser. Folk vill bygga i attraktiva lägen som är strandnära och sjönära. 

LIS-områden står alltså för landsbygdsutveckling i strandnära lägen och är något som kommuner kan peka ut i sin översiktsplan. Denna typ av områden kan främst pekas ut där det finns stor tillgång till strandområden och där byggen inte hindrar allmänheten från att ha tillgång till stränder, eller påverkar växt- och djurliv negativt. Syftet med strandskyddslagen är just att säkra människors allemansrättsliga tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv på land och i vatten.

Vad vill folk bygga?

– Mest fritidshus, men även en del året runt-boenden. 

Kan det locka nya invånare?

– Det vet jag inte men det är klart, en del fritidsboenden kan ju bli till året runt-boenden. 

Hör ni några som är kritiska till detta?

– Nej, vi känner inte till någon sådan, vi får snarare positiva reaktioner, från invånarna. Vi kan visa LIS-områden när folk undrar var det går att bygga sjönära.

Fungerar lagen som den ska när så många dispenser måste ges?

– Nu har ju vi fått igenom många LIS-områden och då funkar det bra. Men det har varit en process, och en bra dialog med länsstyrelsen har varit viktig, säger Åsa Andersson.

Beviljade dispenser

Så här många dispenser från strandskydd har beviljats i olika kommuner genom åren, för nyetablerade bostads- och fritidshus. 

Arvidsjaur: 108

Arjeplog: 83

Luleå: 74

Boden: 47

Kalix: 39

Älvsbyn: 38

Piteå: 35

Gällivare: 34

Pajala: 34

Kiruna: 32

Jokkmokk: 23

Haparanda: 14

Övertorneå: 13

Överkalix: 7

Källa: Nyhetsbyrån SIren/Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!