1. Rysskyla
– Associationen jag får av ordet är när vi har ett högtryck över Ryssland som förskjuts västerut och ger ett högtryck med klart och kallt väder över Sverige. Det kan också vara ett lågtryck som passerat över södra Sverige där vi får in kalla nordostvindar när lågtrycket drar vidare österut över Baltikum och Finland, säger Therese Fougman.
2. Snökanoner
– Snökanoner är mer vanliga i södra Sverige. Längs kusten mellan Skellefteå och Piteå är det inte alldeles ovanligt heller. I grunden handlar det om kall luft som strömmar in över öppet vatten, som är varmare, och bildar smala stråk med snöbyar som förstärks över kusten. De syns tydligt på radarbilder som långa band och kan leva länge och ge väldigt mycket snö. En minnesvärd snökanon är den över Gävle i december 1998 när det kom 1,3 meter nysnö på tre dygn.
3. Negativt NAO (Nordatlantisk oscillation)
– Det här är ett begrepp som beskriver hur strömningen ser ut. Alltså hur låg- och högtrycken fördelar och rör sig. Vid negativt NAO på vintern så tar lågtrycken antingen vägen över Atlanten mot Iberiska halvön och vidare eller så rör de sig norrut mot Island och Grönland och vidare över Ishavet. Då brukar vi få högtryck i Norden och kylan kan bygga upp.
4. Stratosfärisk uppvärmning och polarvirvelkollaps
– Det är relativt nya begrepp men har blivit alltmer vanliga. Det handlar om företeelser i stratosfären som gör att kall luft som samlats vid polen pressas söderut. Ibland över Nordamerika och ibland över norra Europa. Det gör att den kalla arktiska luften når längre söderut än den brukar och det blir rejält kallt på breddgrader där det inte är så vanligt, som nu senast i Texas.
5. Lokala köldvariationer
– Stationer som på kartan ligger nära varandra kan skilja väldigt mycket i temperatur beroende på om de ligger i en sänka, på en höjd, vid vatten och så vidare. Våra stationer är strategiskt utplacerade för att fånga både allmänna variationer och extremerna. I dag har till exempel Tarfala -10 medan Nikkaluokta har -25.
6. Nattköld
– De senaste veckorna har vi haft perioder med högtryck och då faller temperaturen på natten i synnerhet. Utan vind så får vi i princip ingen omblandning på dagen heller och då fortsätter det att vara kallt. Nästa natt faller temperaturen då ytterligare och vi är inne i en kall period.