Lastbilar tar flest liv på jobbet

Lastbilschaufför är ett av Sveriges dödligaste jobb. Tunga lastbilar är även inblandande i en rad andra arbetsplatsolyckor.

Dödsolyckor på jobbet utreds av Arbetsmiljöverket och polis. (Arkivbild)

Dödsolyckor på jobbet utreds av Arbetsmiljöverket och polis. (Arkivbild)

Foto: Martina Holmberg / TT

Norrbotten2021-08-15 10:00

Sedan 2010 har över 434 personer omkommit i arbetsplatsolyckor. Den vanligaste orsaken till det är på grund av att en person förlorar kontroll över ett fordon, maskin, verktyg eller föremål. Av de som omkommit i arbetsplatsolyckor har 53 procent gjort det av dessa anledningar.

Under 2021 har hittills 21 personer dött i samband med arbetsplatsolyckor.

– Även om antalet dödsfall inom yrket minskat de senaste tio till 20 åren är transportbranschen klart överrepresenterade bland dem som dör i arbetsplatsolyckor, säger Elin Lörnbo, pressansvarig på Svenska Transportarbetareförbundet.

Dödsolyckor på jobbet utreds av Arbetsmiljöverket och polis. Många fall avslutas utan att någon är ansvarig, eftersom åtal kräver stark bevisning med tydlig samband.

Bland dödsfallen finns en klar könsfördelning.

– Män är klart överrepresenterade bland de som dör i arbetet, säger Elin Lörnbo.

Tidningen Arbetet granskade 49 dödsfall, på hela arbetsmarknaden under 2017. Två av dessa nådde domstol.

På uppdrag av Arbetsmiljöverket har forskare beräknat hur många liv som förkortas av vissa riskfaktorer i arbetsmiljön varje år. Forskarnas beräkningar visar att exponering för riskfaktorer som stress, skiftarbete, motoravgaser, buller och ihållande fysiskt tungt arbete varje år skördar mer än 500 människors liv vardera.

Andra faktorer – som damm, asbest, kvarts och passiv rökning – leder också var för sig till mellan 100 och 500 arbetsrelaterade dödsfall per år i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!