De företag med högst omsättning som gick i konkurs under december är:
AS67 i Jokkmokk, med 89 miljoner i omsättning (2021), som drev serverhall i Porjus.
Färghandlaren i Boden AB med en omsättning på 8 miljoner kronor och med 3 anställda.
For the Wise AB i Luleå, 5,8 miljoner i omsättning, 2 anställda, som hade obemannade pizzaautomater.
Malco Aktiebolag i Piteå, 5,5 miljoner i omsättning, 3 anställda
Trots nio konkurser i december och 111 konkurser under 2023 så är Norrbotten ett av de län som klarat sig bäst vad gäller konkurser. I Norrbotten ökade konkurserna på årsbasis med 14 procent, jämfört med 31 procent för Sverige som helhet. Tuffast var det för företagen i Blekinge där konkurserna ökade med 86 procent, Gävleborg med 55 procent och Jämtland med 52 procent, visar siffror från Creditsafe.
– Det är en tuff och sorglig utveckling att vi nu ser så här många företagskonkurser. Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024. Trots detta finns ljusglimtar, bland annat positiva signaler om att räntetoppen nu är nådd och att inflationen är på nedgång, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.
Det är lågkonjunkturen med höga räntor, ökade kostnader och kunder som håller i plånboken som har slagit hårt mot flertalet branscher. Störst ökning under året har sportaffärer och sporthallar med 83 procent, bilhandlare med 41 procent samt byggbranschen med 38 procent.
Handlarna inom butikshandel, e-handel och partihandeln ser dystert på de kommande tre månaderna. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer för december där man frågat handlarna hur de ser på framtiden.
Framtidsindikatorn för butikshandeln minskade med 2,6 enheter i december till 75,2. För partihandeln minskade framtidsindikatorn med 2,1 enheter till 75,2 och för e-handeln var minskningen 1,6 enheter till 82,1.
– Vi kan inte nog understryka hur allvarligt läget är i delar av branschen. I snart två år har pessimismen varit påtaglig. Vi tror att årets första månader kommer innebära prövningar för många företag, men låt oss nu hoppas att 2024 blir året då det vänder, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Man kan notera att framtidsindikatorn för dagligvaruhandeln, som är ett delsegment inom butikshandeln, minskade med 5,9 enheter i december till 76,5.Till skillnad från dagligvaruhandeln så är man mindre pessimistisk inom sällanköpshandeln.