"Har alldeles för länge stått tillbaka och krökt rygg"

Mer pengar ska gå tillbaka till Norrbotten som kompensation för de naturresurser som tas ur länet.
Region Norrbottens politiska ledning har nu tagit initiativ till att ta fram ett förslag på hur kompensationen skulle kunna se ut.

Region Norrbotten ska nu aktivt börja arbeta för att Norrbotten ska få större ekonomisk kompensation för  de naturresurser som länet bidrar med. Jokkmokk är en av kommunerna som bidrar med stora vattenkraftsvolymer.

Region Norrbotten ska nu aktivt börja arbeta för att Norrbotten ska få större ekonomisk kompensation för de naturresurser som länet bidrar med. Jokkmokk är en av kommunerna som bidrar med stora vattenkraftsvolymer.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbotten2020-05-19 18:31

Under tisdagen gjorde regionledningen, med Norrbottens sjukvårdsparti och Centern som frontfigurer, ett utspel gällande ekonomisk kompensation till Norrbotten för de naturresurser som skördas i länet.

I andra länder som Kanada, Ryssland, Brasilien och Norge betalar gruv- och kraftbolag summor i skatter och avgifter till de kommuner eller regioner där resursen utvinns.

Nu anser den politiska ledningen för Region Norrbotten att det är hög tid att Sverige får samma upplägg.

– Det håller inte längre. Det var säkert bra på sin tid. Nu får Jokkmokk ett fåtal statliga arbetstillfällen, som tack för att de blir dränerade. Digitaliseringen och automatisering gör att man snart kan sitta var som helst och sköta driften av vattenkraften och LKAB:s gruvdrift. Snart behöver man inte bo i Kiruna för att köra dumper i gruvan, säger Tomas Vedestig, Sjukvårdspartiet.

Region Norrbottens tjänstepersoner kommer få i uppdrag att se hur ett förslag kan utformas och hur frågan ska drivas.

Det handlar om att ta fram ett förslag där regionerna tar emot skatteintäkterna och fördelar ut dem till kommunerna. Även kommunerna utan naturresurser ska ta del av pengarna.

– Annars kan Jokkmokk få massor och Överkalix ingenting. Överkalix har Kalix älv som hade kunnat ge vattenkraft – men den har vi ju beslutat att skydda. Det blir orättvist. Medlen ska vara till för regionens utveckling, säger Nils-Olov Lindfors, regionråd.

Jokkmokk tas upp som ett exempel. Enligt de siffror som Region Norrbotten presenterar i sitt utspel skulle Jokkmokk vara stora vinnare om Sverige använde sig av samma system som i Norge där skatteintäkter går till kommuner som står för vattenkraft. Jokkmokk skulle enligt den norska modellen få 312,7 miljoner kronor årligen.

Om Sverige skulle använda sig av den kanadensiska modellen vad gäller gruvverksamhet skulle 750 miljoner gå till gruvregionerna, enligt Region Norrbottens beräkningar.

Nils-Olov Lindfors tror att det finns möjlighet att få igenom en förändring i riksdagen redan denna mandatperiod.

– Har vi ett bra förslag och ett bra koncept har vi majoritet i Sveriges riksdag och kan få igenom det denna mandatperiod. Vi har stöd av flera partier. De jag är osäker på är miljöpartiet, liberalerna och socialdemokraterna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!