Mellan den 29 mars och fjärde april befinner sig Greenpeace och Skogsupproret i Norrbotten, där de totalt ska besöka fem städer, som en del i turnén “Skogsvärn – Värna den sista skogen!”.
Hittills har de varit i Piteå, Luleå och Gällivare. Under söndagen var de på plats i Jokkmokk och ska sedan avsluta turnén med ett besök i Arvidsjaur.
Turnén består av föreläsningar och träningar. Den genomförs för att sprida kunskap om skogarnas tillstånd, framtidens skogsbruk och hur man kan använda civil olydnad som demokratiskt verktyg för förändring.
– Vi ser att det finns väldigt många som vill skydda mer skog och som vill ställa om det här skogsbruket som vi just nu bedriver. Men att det finns fler demokratiska verktyg vi kan använda för att göra det. Civil olydnad är ett av dem, säger Karolina Carlsson, kampanjledare Greenpeace.
Hon poängterar att det handlar om fredlig civil olydnad, baserade på principer av ickevåld.
– Ett exempel som vi har med, är det som skedde för en månad sedan vid Moberget i Dalarna. Det var ett gäng personer som gick ut och satte sig och fikade i skogen och på det sättet pratade med maskinföraren, så det kan vara väldigt odramatiskt.
Organisationen tränar även på civil olydnad, bland annat genom att rollspela olika scenarion. Där de testar att vara i rollen som aktivist, polis eller personen som arbetar med avverkningen.
De som arbetar med att avverka skog, det kanske inte alltid är deras beslut att det ska göras. Är det en av anledningarna till att ni tränar på att vara i deras roll?
– Ja, men precis. Man tränar också på deskalerande metoder, så en situation behålls så lugn och fredlig som möjligt. Man är ju aldrig ute efter att på något sätt sätta dit, eller göra sig besvärlig för den enskilda skogsarbetaren som gör sitt jobb.
Varför valde ni att ha turné i Norrbotten?
– Avverkningarna i Norrbotten är jättemånga och det går väldigt snabbt. Det är stora arealer av skog här och det är också här mycket av Sveriges kvarvarande kontinuitetsskog finns. Så det finns väldigt mycket att försvara i Norrbotten.
– Vi anser att en stor del av de norrbottniska skogarna inte längre är skog, de är virkesåkrar. Eftersom det är ett trakthyggesbruk, det vill säga att man avverkar med hjälp av kalavverkning som är den dominerande metoden. Det har satt sina spår här i Norrbotten, säger Karolina Carlsson.