Glenn Berggård (V): "Mer öppenvård och utbildning"

Glenn Berggård, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Norrbotten, förbereder sig för en sista mandatperiod inom regionpolitiken. Han har varit med i politiken länge och har flera hjärtefrågor han vill påverka för att få till en förändring.

Glenn Berggård (V), ställer upp för en sista mandatperiod i Region Norrbotten.

Glenn Berggård (V), ställer upp för en sista mandatperiod i Region Norrbotten.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Norrbotten2022-08-17 07:00

Glenn Berggård föddes 1953 och växte upp i Råne älvdal. Den första tiden bodde han i Överstbyn där hans farfar hade affär och verkstad. Han är en av de första som fick gå i grundskolan som Råneå kommun var bland de första att införa i landet i övergången från enhetsskolan. Gymnasiet gick han i Gällivare. Efter ett första försök att läsa till civilingenjör i Linköping avbröt han studierna och började som affärsbiträde på Domus i Luleå. Det var under den tiden som hans politiska engagemang började.

– Där blev jag fackligt engagerad och efter att under ett års tid fått påstötningar gick jag med i ungdomsförbundet och Vänsterpartiet. Så jag har Alf Löwenborgs namnteckning i min partibok, säger Glenn Berggård.

Som nybliven förälder och nyvald till kommunfullmäktige, återvände han 1979 till studierna och läste på Luleå tekniska universitet till civilingenjör.

– Jag disputerade 2010. Jag jobbar fortfarande på LTU, men är tjänstledig på halvtid för att arbeta som oppositionsråd, säger han.

Vid 1994 års val ställe han upp på dåvarande landstingslistan. Nu kandiderar han till sin sista mandatperiod i Region Norrbotten.

– Fick jag bestämma så vill jag har mer öppenvård. Våra hälsocentraler borde få göra mer, men då behöver de få mer resurser. Det borde landa i att det tar resurser från sjukhusen. Det behövs också mer tillit i synen på medarbetarna. Vi vill inrätta en hälso- och sjukvårdsnämnd, som i andra regioner. Då bestämmer politiker lite mer, men då kan man ifrågasätta politikerna i större utsträckning än i dag. Vi vill också utöka kollektivtrafiken och så vill vi att kulturen ska kunna utvecklas, säger Glenn Berggård (V).

En aktuell och långsiktig fråga är kompetensbristen inom vården, vilken han vill lösa genom fler utbildningsplatser i Norrbotten.

– Vi har sett att den decentraliserade läkarutbildningen har resulterat i att fler norrbottningar söker utbildningen och sedan blir kvar i länet. Det kan man kanske göra inom fler områden, säger han.

– Jag vill att den sjukvård som sker ofta ska genomföras nära, men då kan den sjukvård som sker mer sällan genomföras längre bort. I Norrbotten har vi lägst andel utomlänssjukvård. Jag tror vi behöver utveckla det vi är bra på för att erbjuda medborgare i andra län att komma hit, men jag tror också att vi måste ta hjälp av andra regioners sjukvård där de är bättre än oss och skicka våra patienter dit.

– Sedan är det folkhälsan som är väldigt ojämlikt fördelad i Norrbotten och måste förbättras. Hjärt-och kärlsjukdomar är väldigt påtagliga och i Överkalix är den förväntade medellivslängden lägst i landet. Det ska inte behöva vara så. Vi vill tillsammans med kommunerna utveckla folkhälsoarbetet och stötta livsstilsförändringar, men också att man kan få fysisk aktivitet på recept. Vi vill inte peka ut individer utan rätta till systemfel, säger Glenn Berggård.

Vänsterpartiet har en särskild syn på hälso- och sjukvården. Där vill han utveckla Region Norrbotten som organisation och dess medarbetare. 

– Vi är för tillitsbaserad ledning och styrning. I dag är det en väldigt toppstyrd organisation som inte har förutsättningar att utveckla, behålla eller rekrytera personal. 

Förutom hälso- och sjukvården så har Vänsterpartiet en annan syn på regional utveckling.

– Vi har efterlyst en annan organisation. Att Norrbotten väljer att satsa så lite på kollektivtrafiken är skrämmande. Norrbottningen betalar, i genomsnitt per invånare, näst lägst i landet för kollektivtrafiken. Där har vi möjlighet att skapa mer jämlikhet. 

Länet är väldigt stort och folk måste väl ha bil?

– Ja, så är det, men då måste man se hur man kan minska bilberoendet. Jag är inblandad i ett forskningsprojekt, Rörla, där man undersöker hur man kan åka tillsammans i fordon, utan att man har ett eget. Jag handleder också en doktorand som tittar på hur man kan få fram fossilfria transporter på landsbygden. 

Tycker du kulturlivet är bra i Norrbotten?

– Det är jättebra, men jag tror man kan utveckla det mer. Bland annat med mer digital teknik för att komma ut till de mindre lokalerna ute i länet. Det finns även brister i kulturlokalerna som gör att är förutsättningarna ser olika ut för olika orter. Så ja, vi stöder kulturen.

Om Glenn Berggård

Namn: Glenn Berggård

Ålder: 68

Familj: 12-årig son samt två utflugna vuxna barn med fem barnbarn 

Utbildning/yrke: Teknologie doktor/universitetslektor

Förebild: CH Hermansson

Lyssnar på: bra musik

Hjärtefråga: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Viktigaste valfrågan: Jämlik och jämställd hälsa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!