Glädjebeskedet för vården – då kan syrrorna vaccineras

Äntligen kommer det efterlängtade beskedet för Region Norrbottens anställda – inom tre veckor så startar vaccineringen av Regionens anställda via ett särskilt personalspår.

Snart startar Region Norrbotten ett särskilt spår för vaccinering av sina anställda.

Snart startar Region Norrbotten ett särskilt spår för vaccinering av sina anställda.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2021-05-20 15:32

– Vi tog beskedet för att vi vill vaccinera vår egen personal för att minska belastningen på ordinarie vaccinationskö och så att våra ordinarie medarbetare kan spara tid och resurser och fokusera på vårdarbetet, säger Daniel Nilsson, HR-direktör på Region Norrbotten.

Under vecka 23 - 24 så startar vaccinationen av regionens personal som är 40 år eller äldre. Vecka 25-27 så öppnar vaccinationsbokningen för personal i åldern 18-39 år.

– Vi har valt att dela in personalen i åldersgrupper då det är större risk för att bli allvarligt sjuk om man är äldre. Det är ju rekommendationerna som folkhälsomyndihgeten har gett oss som vi följer, säger Daniel nilsson.

Vaccineringer kommer ske på sjukhusen och på allmänna vaccinationsmottagningarna under speciellt avsatta dagar och tider, lokala anpassningar kan göras utifrån olika förutsättningar, enligt regionen. 

– Det blir ett särskilt spår för våra anställda med accelererad hastighet, en del kommer att få vaccinet fortare än i den ordinarie kön. Exakta detaljer har jag inte ännu då beslutet just har kommit mer information kommer framöver, säger Daniel Nilsson, HR-direktör på Region Norrbotten.

Under tiden fram till planerad start för personalvaccinationen kan anställda, som i övrigt ingår i den fas och åldersgrupp som regionen nu vaccinerar, fortsätta att boka tid som vanligt. Personal som ännu har vaccinerats efter vecka 27 kommer att hänvisas till det allmänna vaccinationsspåret.

Vi har tidigare skrivit om besvikelsen som personalen, bland annat på röntgenavdelningen på Sunderby sjukhus, kände när det första vaccinationsbeskedet drogs in – nu kan de andas ut igen.

– Ja, det låter ju bra att vi får ett eget spår, det är i alla fall bättre än vi måste vänta i den allmänna kön, så det känns bättre, säger Pauline Hurtig, röntgensjuksköterska.

Hon förklarar varför att de som sjuksköterskor känner att det är viktigt med eget spår.

–Vi träffar ju dagligen ett stort antal patienter och vill inte utsätta varken dom eller oss för en ökad smittrisk. Det tar också tid att åka till Coop Arena och vaccinera sig vilket gör att arbetet med våra patienter drabbas. Vi önskar så klart att vi var med i prioriteringen men det här bättre än inget, säger Pauline Hurtig, röntgensjuksköterska på Sunderby sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!