Experten: "Diamantförande berg har redan hittats"

Den diamantförande bergarten kimberlit kan redan ha hittats i Norrbotten – inom just det område som av ny forskning pekas ut som potentiellt för den ädla stenen. ”Men eftersom jag inte har ekonomin fick jag fick inget undersökningstillstånd”, säger pensionerade geologen Sigvard Ljung, 87 år, i Luleå.

Pensionerade geologen Sigvard Ljung, 87 år, i Luleå, gjorde ett fynd redan för 20 år sedan.

Pensionerade geologen Sigvard Ljung, 87 år, i Luleå, gjorde ett fynd redan för 20 år sedan.

Foto: Jeanette Bergström

Norrbotten2023-06-26 10:59

Nyligen berättade vi att företaget Swedish Geological AB ska söka diamanter i skogarna väster om Överkalix. Orsaken till intresset är att den gamla, arkeiska berggrunden som finns i finska och ryska diamantområden även finns nere på djupet och lite på ytan i norra Norrland. Men också att ny forskning (Pearson m.fl., 2021) pekar mot att litosfären, jordskorpan, i länet kan vara tillräckligt tjock för att nå ned till de diamantdjup som krävs.

En som blev eld och lågor när han läste om planerna var pensionerade geologen Sigvard Ljung, 87 år, i Luleå. Han menar nämligen att han inom det område som nu pekas ut som potentiellt diamantförande redan har hittat kimberlit – den vulkaniska bergart som oftast har fört upp diamanter till jordytan från djupen och därför är just den som eftersöks vid diamantjakt.

– Det var 2003 och handlar om en decimeterstor kub med tuffisitisk kimberlit, en variant med mycket material från jordskorpan. Jag hittade den när jag gick efter en av vägarna i ett område kring Rosviksbodarna i Piteå, säger Sigvard Ljung.

Att han rekade precis här beror enligt honom på att finska kartor visar att det stråk som innehåller diamantfyndigheter i Finland sträcker sig hit, och att jordskorpans tjocklek är den samma som där. Efteråt har han och hans medhjälpare Tage Rankvist bland annat hittat ett 15-20 hektar stort område med block som han tror kan ha samma innehåll.

– Men för att kunna gå vidare måste man ha undersökningstillstånd. Det sökte jag i höstas, men fick nej eftersom jag inte hade ekonomin, säger Sigvard Ljung.

Innan dess hade han på gång ett samarbete med ett företag i Göteborg, som i sista stund gick i stöpet. Av andra geologer har han fått rådet att låta göra en kemisk utvärdering – vilket dock kräver pengar.

Hur kan du då veta att det verkligen är kimberlit?

Sigvard Ljung svarar att en mikroskopering som gjorts visat att exakt samma ämnen som finns i den diamantförande kimberliten i Finland finns i hans först hittade block. Han hänvisar vidare till att det i området kring Rosvik också finns en typ av växtlighet som förknippas med ämnen i kimberlit.

Varför berättar du om det här nu?

– Jag hoppas att någon annan vill ta tag i det. Skulle området innehålla lika stora diamanter som man hittat i Finland kan det vara stora värden. Jag är 87 år och behöver inte själv få någon andel av det. Men jag tycker att jag borde få någon form av erkännande för att ha hittat den så vitt jag vet första kimberliten i Sverige, säger Sigvard Ljung.

Från SGU sa statsgeolog Erik Jonsson tidigare apropå Swedish Geologicals planer på att leta efter diamant i Norrbottensskogarna att han skulle välkomna ett fynd och att det finns grundläggande förutsättningar i länet för diamantfyndigheter. Men att han inte bedömer sannolikheten som "särskilt stor" för att diamantjakten verkligen kommer att lyckas.

Hur ser du på den nya forskningen?

– Det är solida publikationer och forskning är ju något som driver kunskapen framåt hela tiden. Men det är ju inte alltid allmängiltigt. Det är ju inte heller så att det aldrig letats i de här områdena i norra Sverige tidigare, säger Erik Jonsson.

Ny rön ger diamantfeber

Historiskt har diamantprospektering främst koncentrerats till områden där litosfären, jordskorpan, plus den översta delen av manteln som också består av fast berg, är så tjock att de når ner till de enorma djupen i jordens inre där trycket är så högt att diamanter har kunnat bildas.

Men nu pekar ny forskning (Pearson m.fl., 2021) på att jordskorpan i omkringliggande områden, som i Norrbotten, i kölen på sina tjockaste ställen också kan vara tillräckligt tjock för att nå ned till diamantdjupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!