– Innan man kan börja någon form av planering måste man ha avtalet på plats, säger Therese Fagerstedt, presschef vid Försvarsmakten, när vi når henne på telefon.
Det är 17 namngivna baser, anläggningar eller övningsområden som USA får tillgång till inom Sverige i och med det försvarsavtal som försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin skrev på, natten till onsdag.
– Vad det här avtalet kommer att innebära vet vi inte riktigt ännu. Det här ska gå igenom riksdagen och de måste också fattas några beslut om lagändringar innan det här avtalet över huvud taget kan implementeras. Det gör att det i nuläget är svårt för oss att säga något konkret, säger Therese Fagerstedt.
I avtalet namnges fyra baser i Norrbotten. De ligger i Luleå, Boden, Vidsel och Kiruna.
– De här 17 platserna är identifierade i en dialog med oss i Försvarsmakten och den amerikanska försvarsmakten, men hur många platser som det faktiskt kommer att gälla är lite för tidigt att svara på. Vi har målat upp det brett för att det ska finnas handlingsfrihet igenom avtalets tid. Det handlar också om att man vill titta på de här platsernas placering utifrån de behov som finns i fred och i krig. Men när avtalet ska implementeras så är det inte säkert att det blir 17 orter som kommer att beröras av det här, säger Fagerstedt.
Vem är det som slutgiltigt bestämmer vilka orter som berörs?
– Det är riksdagen som måste godkänna det här avtalet, men de kommer naturligtvis att ta stöd av oss. Även om avtalet är påskrivet så är inget "ristat i sten", annat än att samarbetet ska bli av. Men i vilken omfattning, i vilken utsträckning och vilka platser som berörs är inte helt klart. Det är lite för tidigt att uttala sig om.
Sverige har redan nu ett samarbete med USA på den militära sidan.
– Vi har fördjupat samarbetet med USA under många år. Vi har övat värdlandsstöd och vi har övat i Nato-kontexten, men även i andra sammanhang. Så dialogen med den amerikanska försvarsmakten är djupt gående, säger Therese Fagerstedt.
För att avtalet ska gälla så måste riksdagen godkänna det. Försvarsminister Pål Jonson (M) bedömer att avtalet kan träda i kraft inom ett år.