Fart på operationer – ökad smitta kan hota vården igen

När pandemin drabbade Norrbotten i våras stoppades alla icke akuta operationer och vården var hårt belastad. Efter en lugn sommar stiger nu antalet smittade – fortsätter det kan vården hotas igen.

Per Berglund: "Hur lång tid det kommer att ta arbeta bort köerna hänger helt vad som händer med smittspridningen."

Per Berglund: "Hur lång tid det kommer att ta arbeta bort köerna hänger helt vad som händer med smittspridningen."

Foto: Bertil Ericson / Montage

Norrbotten2020-10-30 08:03

Operationskön har ökat till ungefär 3 000 personer efter operationsstoppet i våras, men nu opereras det för fullt.

– Hur lång tid det kommer att ta arbeta bort köerna hänger helt vad som händer med smittspridningen. Om fler blir svårt sjuka i covid-19 påverkar det ganska snabbt möjligheten att operera, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Operationsavdelningen i Piteå är återställd och den vanliga IVA i Piteå ombyggd, och man kan vårda upp till tio patienter med covid-19 där. Den totala kapaciteten i regionen är 15 personer i intensivvård samtidigt. 

Just nu får en person intensivvård vid covid-19-IVA i Piteå. 

– Ganska fort måste man avbryta den vanliga intensivvården i Piteå om det kommer covid-19-patienter och övriga IVA-patienterna måste flyttas till Sunderbyn. Om det blir fler än tre, fyra patienter på covid-19-IVA kommer det dessutom att krävas att personal måste rotera från andra verksamheter och då börjar det påverka annan vård, säger Berglund.

Han pekar på att en ökad coronasmitta sannolikt leder till att fler covid-19-sjuka behöver vanlig vård vanliga vårdavdelningar.

– Då blir belastningen på hela sjukvården totalt mycket högre, trycket på akuten och hälsocentralerna högre och då vi inne i ett annat läge, säger Berglund.

I våras vårdades som mest ett femtontal covid-19-patienter på IVA samtidigt. 

– Mycket talar för att det är där omkring vi hamnar om vi får ett nytt stort utbrott. Det har vi system att skala upp till. Men hamnar vi där kommer det påverka hela vården, säger Berglund, och fortsätter:

– Vill vi ha vanlig sjukvård som fungerar som vanligt då får vi inte låta viruset sprida sig. Sommarens lugn har skapat en falsk trygghet och folk är trötta på restriktionerna. Men alla känner nog någon som står i kö för operation. Vill man hjälpa dem att få en operation är bästa sättet att hålla pandemin på plats. Alla måste hjälpa till.

Dessutom är det nu säsong för den vanliga influensan som är en belastning för vården. Men de rådande restriktionerna påverkar även den smittan.

– Det visade sig i början av året att spridningen av säsongsinfluensan stannade upp tvärt. Den har samma smittväg som covid-19. Det är viktigt att alla vaccinerar sig, för de som riskerar att bli svårt sjuka, men också för att sjukvårdssystemet ska orka med, säger Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!