Frakturer i örat vanligare än man tidigare trott

Skador som fraktur på hammaren i örat kan vara vanligare än man tidigare trott. Det visas i en ny avhandling vid Umeå universitet.

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

NORRBOTTEN2019-03-19 10:41

Under en tioårsperiod upptäcktes bara i Norrbotten ett tiotal fall där personer drabbats av fraktur på hammarskaftet i örat. Det finns tidigare endast cirka 50 fall beskrivna i hela världen.

– Våra resultat från Norrbotten talar för att hammarfraktur är något som inte uppmärksammas, kanske för att många inte söker vård eller för att det saknas kunskaper inom sjukvården eftersom det anses så ovanligt, säger Anders Niklasson, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet.

Personer som drabbats av hammarfraktur har upplevt symtom i form av övergående smärta, ibland tinnitus och fått en bestående hörselnedsättning. Det som ofta har orsakat skadan är något så enkelt som att patienten har dragit ut ett blött finger ur örat efter dusch eller bad, så att det har uppstått ett undertryck.

Det finns olika typer av kirurgi för att återställa hammaren, med lite varierande resultat. Något som försvårar läkning är att örats ben inte nybildas på samma sätt som andra ben i kroppen. I sin avhandling visar Anders Niklasson en modell för att med färskfrysta ben från innerörat testa hur hammarfrakturer kan behandlas på bästa sätt. Genom att skicka ljudvågor och sedan mäta vibrationerna på stigbygelplattan med laser doppler teknik, kunde man mäta resultatet.

– Även om man inte kan räkna med att få tillbaka fullt lika bra hörsel som innan skadan, är det ändå viktigt att veta att det faktiskt finns behandlingar och att det därför lönar sig att söka vård, säger Anders Niklasson.

Anders Niklasson är född och uppvuxen på Gotland, utbildad läkare i Umeå och numera privatpraktiserande läkare inom öron, näsa, hals i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!