Forskare ska rena PFAS-områden

Forskare vid Luleå tekniska universitet har beviljats 2,5 miljoner kronor till ett projekt där man ska försöka rena PFAS-förorenad jord direkt i fält.

Under en tid fick Arvidsjaursborna hämta vatten från en tank i samhället. PFAS-larmet avblåstes sedermera efter vidare provtagning. (Arkivbild)

Under en tid fick Arvidsjaursborna hämta vatten från en tank i samhället. PFAS-larmet avblåstes sedermera efter vidare provtagning. (Arkivbild)

Foto: Peter Johansson/Norrbottens media

NORRBOTTEN2019-05-30 21:30

– Omfattningen av den skada som PFAS-föroreningar orsakat och medvetenheten om dess risker kräver att åtgärder vidtas från alla med ansvar för miljö och hälsa, säger Jurate Kumpiene, professor inom avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet.

PT har tidigare berättat om de förhöjda värdena av PFAS i vattnet vid Arvidsjaurs flygplats. Just nu renas vattnet vid flygplatsen med kolfilter men under sommaren planeras en fördjupad undersökning som ska visa om fler platser är förorenade.

– Nu i sommar ska det göras en fördjupande undersökning för att se om det finns fler ställen som kan vara förorenade, och i vilken utsträckning. Bara för att vatten många gånger färdas åt ett håll betyder inte det att man kan vara säker förrän man undersökt det, sade flygplatschefen Ralf Lundberg till PT i slutet av mars.

PFAS är ett icke-nedbrytbart ämne som tidigare i stor utsträckning användes i brandsläckningsskum, vilket är orsaken till att det brandövningsområde i anslutning till landningsbanans sydöstra del drabbats av förorening.

De forskare som nu beviljats medel till PFAS-projektet planerar att kombinera de mest lovande behandlingsmetoderna som finns beskrivna vetenskapligt och sedan skala upp dem till metoder som fungerar direkt i fält.

– Vårt mål i detta projekt är att kompromissa mellan behandlingseffektivitet och praktisk tillämpning i fält för att minska behovet av att transportera förorenade massor till behandlingsanläggningar eller deponier, säger Ivan Carabante, projektledare och forskare inom avfallsteknik.

Duon har samarbetat inom ämnet avfallsteknik i över tio år i olika projekt som behandlar sanering av förorenad mark och förorenat grundvatten.

– I det här projektet samarbetar vi med Swedavia-Umeå Airport, Dåva DAC, Swerock och Eurowaters som alla medverkar i genomförandet, säger Jurate Kumpiene.

Projekt ska drivas i tre år. Under den tiden ska forskarna utveckla och optimera behandlingsmetoder i labbmiljö för att sedan applicera dessa på pilotanläggning som tillhandahålls av företagen Dåva DAC och Swerock, bägge inom avfallsbranschen. Projektet finansieras av Statens geotekniska institut, SGI. SGI är en expertmyndighet som arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser.

PFAS

PFAS, eller högfluorerade ämnen, som är icke-nedbrytningsbara i naturen används i en lång rad produkter. Till exempel brandbekämpningsmedel, beläggning av köksredskap (teflon), matförpackningar, vattentäta kläder och brandbeständiga kläder.

Eftersom PFAS tidigare, i stor utsträckning användes i brandbekämpningsmedel kan förorenad jord hittas vid brandbekämpningsområden över hela världen.

PFAS sprids genom jord, grundvatten och ytvatten.

I Sverige har 222 platser för brandövning och 287 flygplatser identifierats som förorenade med PFAS.

Källa: Luleå tekniska universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!