Folktandvården stoppar frisktandvårdsavtal

Folktandvården i länet stoppar möjligheten att teckna frisktandvårdsavtal. Befintliga avtal kommer inte att förlängas när de går ut.

Region Norrbotten upphör med friskvårdsavtalen inom Folktandvården. Befintliga avtal fullföljs, men kommer inte att förlängas när avtalen löper ut. Orsaken är resursbrist. (Arkivbild)

Region Norrbotten upphör med friskvårdsavtalen inom Folktandvården. Befintliga avtal fullföljs, men kommer inte att förlängas när avtalen löper ut. Orsaken är resursbrist. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Norrbotten2019-10-30 19:00

Redan för ett år sedan kunde PT berätta att Folktandvården i Piteå stoppade möjligheten att teckna nya frisktandvårdsavtal. Efter en riskvärdering kunde befintliga avtal förlängas.
Den 18 september i år så tog Region Norrbotten beslut att möjligheten att teckna nya frisktandvårdsavtal slopas i hela länet. Dessutom kommer inte befintliga avtal att förlängas.
– Vi kommer inte att bryta befintliga avtal i förtid. Det är ju ett åtagande från vår sida, säger Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården i Norrbotten.

Det handlar om cirka 25 000 norrbottningar som har ett frisktandvårdsavtal idag, men när avtalstiden löper ut så får de alltså inte teckna ett nytt.
Var ska de få sin tandvård?
– Den privata sektorn är ett alternativ. Det här är ingen prioriterad grupp ur tandvårdssynpunkt. Många har friska tänder och har mest kommit för återkommande kontroll och fått bekräftelse om att allt är som det ska med tänderna.

Tomas Josefsson berättar att de befintliga resurserna ska inrikta sig mot akut tandvård, barn, ungdomar, äldre och sjuka. Exempelvis är det numera vanligare att äldre människor, 80 plus, i större utsträckning har kvar sina tänder.
Samtidigt har Folktandvårdens resurser under en längre tid varit ojämnt fördelad i länet. Särskilt i Östra Norrbotten är det problem. En följd av det är att tandvårdsområdena har gjorts om.

– Pite älvdal har haft ganska bra resurser. Nu får Lena Wikberg, som är verksamhetschef för Piteå, även ansvar för Östra Norrbotten.
Wikbergs ansvarsområde omfattar numera Piteå, Öjebyn, Kalix, Överkalix, Haparanda och Övertorneå.
Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn bildar ett område med Boden.

Är det ont om tandläkare?
– Ja, särskilt tandläkare, men det gäller även tandhygienister. Det är en bekymmersam situation i hela Norrland. I Skellefteå är det kris. Där har Folktandvården fyra tandläkare. Det borde vara minst 20, säger Tomas Josefsson, som inte ser någon snar lösning av resursbristen.
– Det utbildas ganska många i Umeå, men det är en svår utbildning och vi ser tyvärr att ganska många inte klarar den teoretiska delen.

En lösning är tandläkare från andra eu-länder. Exempelvis finns det flera portugisiska tandläkare i Norrbotten, men det räcker inte.
– En outnyttjad resurs är de 300-400 tandläkarna från länder utanför eu som finns i Sverige, men tyvärr är ribban för att få svensk legitimation alldeles för hög.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!