Flickor säljer sex för cigaretter

Flickor i 13–14-årsåldern säljer sex i utbyte mot cigaretter och alkohol. Ofta inser de inte att det egentligen är prostitution. "Det är svenska tjejer som bor här", säger Sara Avander, jämställdhetssamordnare på länsstyrelsen.

Unga flickor i 13-14 årsåldern får cigaretter och alkohol i utbyte mot sex, larmar socialtjänst i Norrbottens kommuner.

Unga flickor i 13-14 årsåldern får cigaretter och alkohol i utbyte mot sex, larmar socialtjänst i Norrbottens kommuner.

Foto: MONTAGE: Leif R Jansson/TT och Pär Bäckström/Frilans

Norrbotten2019-05-22 20:59

En ny kartläggning från länsstyrelsen och Norrbottens kommuner visar att man i sju kommuner vet om drygt 40 fall av prostitution och människohandel. Även i andra kommuner har det funnits både misstankar om att prostitution förekommit och tips till polisen.

Från skola och ungdomsmottagningar, på något håll även socialtjänsten, larmas det om att 13–14-åringar har sex mot betalning.

– De flaggar för att de har fler unga flickor som de får kännedom om att de säljer sexuella tjänster i olika former och att betalningen för det inte alltid handlar om rena kontanter, utan att någon langar åt en eller att man får cigaretter, säger Sara Avander.

Att det är samma sak som prostitution kan vara svårt att greppa för ungdomarna.

– Det är ändå ett brott, men en 13-årig flicka kanske inte ser det som det utan som något annat. Målgruppen unga flickor som bor här är också någonting som polisen bekräftar att man måste utveckla arbetet mot, säger Sara Avander.

När det gäller prostitution har det ofta handlat om utländska kvinnor som transporteras hit för att säljas på hotell. Men fler och fler unga svenska tjejer som bor i Norrbotten är utsatta.

Som vanligt när det gäller de här typerna av brott finns ett stort mörkertal, alltså brott man aldrig får veta om. Särskilt när det gäller hedersrelaterat våld, där man under förra året hanterade 153 ärenden.

– Jag tror att det är en kraftig underskattning eftersom det finns en stor grupp asylsökande som aldrig vågar prata med myndigheter. Där vet vi att det förekommer mycket, säger Sara Avander.

Kommunbesöken har visat att det finns önskemål om en mobil enhet, exempelvis en husbil, för att ett resurscentra ska vara tillgängligt för hela Norrbotten, både som stöd för de som jobbar med frågorna i kommunerna och de som är utsatta.

– Syftet är att stärka skyddet till personer som riskerar att utsättas eller är utsatta för våld och hedersvåld i synnerhet, säger Sara Avander.

En annan sak som ses som alarmerande är att stödet till förövarna är så dåligt. I vissa fall finns ingen plan alls för hur de som begår brotten ska få behandling och hjälp med att sluta.

– Man har inte insatser att erbjuda förövarna, oavsett om det är våld eller sexköp är det inte strukturerat så att man har tillgång till samma typ av insatser. Det har vi tagit med oss att det måste utvecklas. Vill vi stävja det här måste vi jobba med de som faktiskt utför det, säger Sara Avander.

Uppskattningsvis har de olika aktörerna, som socialtjänst, polis och kvinnojourer, hanterat drygt 2 200 fall av våld i nära relation. En trend är att kommunerna upplever att antalet ärenden har ökat, särskilt när det gäller våld mot barn och omhändertaganden av barn. Drygt 700 barn upplevde våld under 2018.

– Det är inte positivt att barn far illa, men det är positivt att det är fler ärenden som är kända av myndigheter för det innebär att vi faktiskt hjälper fler barn. De här barnen har funnits tidigare, det är bara att vi ser dem nu, säger Sara Avander.

Vad ger man för råd till föräldrar som läser det här?

– Jag tänker att man ska våga vara jobbig, fråga mycket och vilja veta mycket och att ha koll på vad barnen gör. Inte tänka att man tror att man har koll, det händer jättemycket på sociala medier som föräldrar inte vet om. Man kanske vet att barnen har konton på Facebook och Snapchat men föräldrar vet inte vad som händer där, vilka kontakter de har och vad de skriver till varandra. Föräldrar behöver mer insyn.

Det är också på sociala medier som Snapchat och Instagram mycket av handeln med sexköp sker.

– En av de stora utmaningarna för främst polis och socialtjänst är att man inte kan se det på samma sätt som annan prostitution, som annonseras på de olika sidor som finns. Här är det stängda konton och privata meddelanden, så man måste hitta andra sätt att nå de här tjejerna. Där har föräldrarna en viktig roll, säger Sara Avander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!