Fem norrmän sköt 269 ripor på fyra dagar – då startade striden

Hösten 2005 avslöjades norska jägare med en regelrätt ripslakt i Kiruna kommun, vilket blev startskottet på både en folkstorm och ett förändringsarbete kring fjälljakten. Detta har hänt sedan dess.

Ripslakt av norska ripjägare avslöjad hösten 2005. Jakten skedde på ett avlyst område och ledde till en stor debatt och även försök till förändringar av fjälljakten.

Ripslakt av norska ripjägare avslöjad hösten 2005. Jakten skedde på ett avlyst område och ledde till en stor debatt och även försök till förändringar av fjälljakten.

Foto: Torsten Nilsson/Länsstyrelsen

Norrbotten2024-12-29 20:00

Redan före incidenten med de norska jägarna fanns debatten om att utländska jägare, främst norrmän, ökat så stort i antal att trycket på småviltstammarna hårdnat och utgjorde en konflikt gentemot lokalbefolkningen. 

En anledning var att turismföretag hade börjat sälja jaktkort på kvoterade marker i kombination med paket för flyg och boende, vilket innebar att jaktkorten blev låsta för ortsborna. 2005 såldes exempelvis 75 procent av alla jaktkort i Kiruna till utländska jägare.

I Norge inleds småviltsjakten drygt två veckor senare än i Sverige, vilket gör det attraktivt för norrmännen att börja jakten här.

De fem norrmännen hade i september 2005 körts ut med fyrhjuling till ett avlyst område nära Övre Soppero. Där hade de upprättat ett läger och under fyra dagar skjutit 269 ripor, betydligt mer än de enligt bestämmelserna hade rätt till.

undefined
Länsstyrelsen skärpte reglerna för fjälljakten, men myndigheten Kommerskollegium ansåg att det stred mot EG-rätten.

Brottet avslöjades av länsstyrelsens tillsynspersonal, och ledde senare till ett antal åtgärder som syftade till att begränsa möjligheterna för utländska jägare.

  • 2006 beslutade länsstyrelsens rennäringsdelegation att senarelägga småviltjakten för utländska jägare med två veckor. Dessutom var villkoret att de skulle ha svensk guide, alternativt vara gäster hos svenska jägare. Länsstyrelsen skärpte även reglerna för tältning till max fyra dygn på samma ställe, för att minska risken för att jaktcamper skulle uppstå.

Länsstyrelsens beslut överklagades av tre turismföretagare i Arjeplog och anmäldes även till EU-kommissionen. I ett yttrande ansåg Kommerskollegium att länsstyrelsens beslut stred mot EG-rätten. EU-kommissionen hade inte en lika bestämd uppfattning.

undefined
Turerna har varit många i fjälljakten de senaste 20 åren.

Sedan följde ett antal turer i frågan. 

  • Våren 2007 beslutade den borgerliga regeringen att backa och ändra rennäringsförordningen så att utländska jägare kunde bedriva småviltsjakt på statens mark ovan odlingsgränsen på samma villkor som svenska jägare.
  • Men beslutet revs tio år senare upp av en S-ledd regering. Våren 2017 ändrades rennäringsförordningen igen, så att svenska jägare fick företräde till fjälljakten under tiden 25 augusti till 15 september.

Dock med undantaget att utländska jägare som kunde visa på "nära anknytning" till Sverige fick rätt att jaga från premiärdatumet. Som nära anknytning räknas om man äger en fastighet, driver en näringsverksamhet eller har dubbla medborgarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!