Älgtilldelningen i Norrbotten fortsätter att minska

Årets älgtilldelning minskar med över 1100 älgar i jämförelse med förra året. Samtidigt visar älg-obsen på en minskande norrbottnisk älgstam. Björn Sundgren, funktionsansvarig för jakt- och viltförvaltning i norr hos jägareförbundet, är inte orolig över trenden.

Älgtilldelningen i Norrbotten fortsätter att minska.

Älgtilldelningen i Norrbotten fortsätter att minska.

Foto: Montage

Norrbotten2022-07-14 13:35

Älgtilldelningen i länet minskar med mer än 1100 älgar i jämförelse med förra året. Anledningen är en negativ trend för den norrbottniska älgstammen. 

Björn Sundgren, funktionsansvarig för jakt- och viltförvaltning i norr hos jägareförbundet, är inte orolig över den minskande tilldelningen.

– Den är anpassad till den nivå som det skjutits under fjolårets jakt. Det är onödigt att tilldela en massa älg som i slutändan inte skjuts, säger han.

En minskande älgtilldelning kan leda till problem då det kommer till rekryteringen av nya jägare.

– Länet är stort och det ser olika ut men risken överlag kan vara att det blir färre älgjägare med tiden. Det kan resultera i en problematik om det inte finns nog med jägare som kan hålla älgstammen kontrollerad, säger han.

Den norrbottniska älgstammen har krympt. Allt färre älgar skjuts i länet och älg-obsen, som jägarna gör den första veckan av jakten varje år, visar att älgstammen har minskat med en tredjedel de senaste tolv åren

– Det stämmer att stammen har minskat och den utvecklingen har pågått under en längre tid, de senaste 20 åren egentligen. Men den har minskat olika mycket i olika områden. Största minskningen har vi observerat söder om Luleälven, säger Sundgren.

– Den utvecklingen är enligt plan. Det är något som man har varit eniga om i respektive förvaltningsområde. Men nu har dialogen börjat skifta mot att prata mer om kvalitén på älgstammen. Det kan vara hög tid att dra i handbromsen på sina ställen, tillägger han.

Sundgren är däremot negativ till länsstyrelsens beslut av att inte ha ett brunstuppehåll i jakttiden. Något som landets övriga regioner valt att ha. 

– Det tycker jag är dåligt, främst för älgarnas skull. Det är något som man gjort observationer om i andra län och kommit till slutsatsen att brunstuppehållet inte påverkar jakten sett till antal som skjuts. Vi har haft gps-markeringar sedan 2004 som visar att om vi hade haft ett uppehåll samtidigt som västerbotten så hade den passat in på brunstperioden ganska väl. Så jag tycker att länsstyrelsens motivering till varför man valt att inte ha uppehåll är ihålig. Att överlåta frågan till jaktlagen som man gjort tycker jag är att frånsäga sig sitt myndighetsansvar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!