Få norrbottningar utnyttjar färdtjänst

Antalet personer med rätt till färdtjänst minskar för varje år. Men Norrbotten tillhör fortfarande de län som har flest färdtjänsttillstånd i förhållande till antalet invånare. Trots det så är norrbottningarna nästan sämst i landet på att utnyttja privilegiet, visar siffror från Statens Institut för Kommunikationsanalys.

NORRBOTTEN2008-06-26 06:00
Att ha färdtjänst har de senaste åren blivit allt mer sällsynt. Kurvan över antalet färdtjänstberättigade pekar neråt för varje år. Bara de senaste tio åren har antalet tillstånd minskat med nästan en femtedel i riket, visar en ny rapport från SIKA, Statens Institut för Kommunikationsanalys.
Endast sju av tio reser
I Norrbotten har cirka 11 000 personer rätt till färdtjänst, men det är bara i snitt 67 procent som nyttjar den. Det kan jämföras med Stockholm där mer än nio av tio använde tjänsten under förra året. Den största gruppen som använder sjuktransporten är folk över 80 år, men även där utskiljer sig norrbottningarna.
Drygt hälften av tillstånden är utfärdade till denna åldersgrupp, och det är en låg siffra jämfört med landets övriga län där 80-åringarna står för i snitt 60 procent av färdtjänsttillstånden. Däremot är antalet personer i åldern 65-79 år något högre i Norrbotten än övriga landet.
Trots att Norrbotten ligger högt på listan över antalet tillstånd, med 45 stycken per 1000 invånare, så reser norrbottningarna inte särskilt mycket.
Fler kvinnor än män
En gång varannan vecka nyttjas färdtjänsten jämfört med Skåne där varje färdtjänstberättigad i snitt gör en resa i veckan. En genomgående trend är även att det är betydligt fler kvinnor än män som använder färdtjänsten.
I Norrbotten toppar Luleborna listan över flest antal tillstånd i förhållande till befolkningsmängden med sina 3 458 tillstånd. Sedan följer Piteå med
1 883 stycken och Kiruna med dryga tusen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om