Få cancerfall upptäcks i primärvården

Många patienter söker vård flera gånger innan de får en cancerdiagnos. Från distriktsläkarföreningen i Norrbotten säger man att detta främst beror på bristen på fasta läkare.

Ett fåtal av alla cancerdiagnoser upptäcks i primärvården, visar Cancerfondens nya rapport.

Ett fåtal av alla cancerdiagnoser upptäcks i primärvården, visar Cancerfondens nya rapport.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten2020-02-25 18:16

En läkare på en vårdcentral upptäcker i snitt endast tre till fyra cancerdiagnoser på 2 000 patienter, visar Cancerfondens nya rapport.

– Sju av tio patienter som senare fått cancerdiagnos har först sökt sig till primärvården, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Hur många patienter med cancer som primärvården missar kan man däremot inte säga. Men från Norrbottens distriktsläkarförening ser man bristen på fasta läkare som en förklaring.

– Rapporten är ett exempel på att det faktiskt är farligt att inte ha en fast läkare. Om man känner patienten så ser man att nu är det något fel, så här brukar inte patienten ha det. Då kan man starta en utredning tidigare, säger ordförande Robert Svartholm.

Han tycker att regionen länge har prioriterat bort fasta läkare och i stället hyrt in stafettläkare. 

– Vi har pratat om det i flera år, men det blir bara sämre och sämre. Regionen tar inte det här på allvar.

Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården i Luleå och Boden, delar inte Svartholms bild om att regionen prioriterar hyrläkare. Hon håller med om att det är viktigt att ha en fast läkarkontakt.

– Vi arbetar hela tiden för att öka fast anställda distriktsläkare. Rapporten beskriver att många av de som får en cancerdiagnos har sökt i snitt fyra gånger eller fler innan de får sin diagnos. Det indikerar att det är särskilt viktigt med en fast läkarkontakt för de som söker upprepade gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!