Experten: "En bra sommar för myggen"

Ni har säkert inte missat prognoserna om en myggtät sommar. Runt om i landet verkar vi nu uppleva samma sak – en riktigt myggig tid.

Det verkar vara en bra sommar för myggen.

Det verkar vara en bra sommar för myggen.

Foto: Anders Lindström/SVA

Norrbotten2021-07-07 20:43

När vi ringer upp myggforskaren Anders Lindström, vid Statens veterinärmedicinska anstalt, för att prata om en eventuell myggsommar verkar vi inte vara de första.

– Jag blev uppringd här innan och ska vara med i ett radioprogram från Jämtland om en stund, de upplever också det. Jag har hört från flera andra ställen, även här i Mälardalen, att det verkar vara mycket mygg, säger Anders Lindström.

Att det skulle röra sig om något rekordår har han inte fått några signaler om och man har heller inte gjort några mätningar, men att det är en bra sommar för myggen slår Anders Lindström fast.

– Det är ju inte bara ni som upplever det så det är ju rimligt att anta att de är mycket mer än vanligt, men att det skulle vara värsta myggsommaren det har jag inte hört folk säga, säger han.

Det förekommer också lokala variationer.

– Det som hände uppe hos er var att det var mycket snö i skogen och sedan smälte det där ganska snabbt, och då blev det väldigt många ställen där det stod vatten och då kläcktes de här larverna och så fick vi den här myggexplosionen i juni, säger han.

Enligt Anders Lindström handlar det bästa skyddet om hur känslig man är.

– Jag tänker att ju känsligare man är desto mer måste man göra. Man börjar väl med myggmedel, något som passar en själv, och om inte det räcker, om man är väldigt känslig och får stora utslag, då får man klä på sig, långbyxor och en skjorta för att skydda armarna.

Det finns ju klockor, klistermärken och medel, vad funkar och vad funkar inte?

– Grejerna med ultraljud och sådana saker finns det ganska lite stöd för att de fungerar i verkligheten. Sen finns det ju olika fällor som lockar till sig myggen och dödar dem. Det är klart att de myggen som fångas i de här fällorna blir man ju inte biten av, men om tillgången på mygg är i det närmaste oändlig så gör det ju väldigt liten skillnad, säger Anders Lindström.

Får han sia om framtiden tror han att resten av sommaren kan innebära några färre myggbett.

– Juni var ju väldigt varm och det var inte särskilt mycket nederbörd, det kan göra att det inte kommer ytterligare en generation och det underlättar ju naturligtvis, men vi får se, det är svårt att veta så här på förhand, säger han.

Anders Lindström tror att det är skogstömygga, tidig tömygga och bronstömygga som härjar här uppe i norr.

– En gissning är att det är de som biter mest hos er, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!