Enkät: Hur ska regionen få tag i personal?

Personalbristen inom vården är en het valfråga. Så här svarar politikerna på frågan hur regionen ska få tag i personal.

Montage

Montage

Foto: Montage

Norrbotten2022-07-30 16:07
undefined
Kenneth Backgård (SJVP).

Kenneth Backgård, (SJVP)

Det allra viktigaste är att kunna anställa egen personal, oavsett kategori. Det finns inga genvägar utan vi måste konkurrera med andra regioner, kommuner och även bemanningsföretag, Det innebär att vi måste satsa på arbetsmiljöarbetet men även på löneutvecklingen. Det måste finnas karriärvägar för kliniskt arbetande och en lönenivå som höjer statusen hos vårdpersonal. En uppvärdering av yrket. Vi behöver också satsa på utbildningar i regionens egen regi. Vi började med att satsa totalt 100 miljoner på sjuksköterskor. Därefter har vi som parti och del av regionledningen lagt in en tydlig lönepolitisk riktlinje där all vårdpersonal skall ha en medianlönenivå som lägst motsvarar ett rikssnitt. Norrbottnisk hälso- och sjukvårdspersonal behöver vara löneledande. På nationell nivå måste utbildningsinsatserna ökas och bland annat ekvivaleringar och språkkrav ses över.

undefined
Marianne Sandström (SD).

Marianne Sandström (SD)

Fokus måste ligga på attraktivitet avseende löner, förmåner, scheman, utveckling och arbetsmiljö. Våra nuvarande medarbetare är våra främsta företrädare för att få fler att anse att regionen är attraktiv att arbeta hos. Vi vill se en större uppsökande verksamhet på rekryteringssidan där vi från region Norrbotten aktivt vänder oss till potentiella medarbetare på utbildningar, rekryteringsmässor osv. Regionen måste ständigt se till att ligga i framkant som aktiva rekryterare. Samarbetet med närliggande universitet kan utvecklas. Det är viktigt att nuvarande personal inom region Norrbotten i möjligaste mån ges möjlighet till vidareutbildning och avancemang. När personal vidareutbildar sig är det även viktigt att detta får genomslag i lönekuvertet.

undefined
Nils-Olov Lindfors (C).

Nils-Olov Lindfors (C)

Grunden ligger i att öka utbildningskapaciteten i många yrkeskategorier. Regionen skall påverka regelverken för praktikplatser och öka sin egen kapacitet på mottagandet. Lönenivåerna skall vara minst medianlön.
Arbetet skall organiseras via tillitsbaserat ledarskap, underifrån och upp perspektiv. Arbetsmiljön stärks genom att involvera personalen i schemaläggning, budgetprocess etc. På detta sätt stärks arbetsmiljö och trivsel vilket underlättar rekrytering.
Genom de stora investeringarna i norrbottniskt näringsliv så kommer konkurrensen om arbetskraft att öka och även här görs nu stora ansträngningar för rekrytering av personal till Norrbotten. Här måste också Regionen vara med och samarbeta i utåtriktade rekryteringsinsatser och ”sälja” länet.
Vi måste inse att det inte räcker med utbildning, vi måste vidga rekryteringsbasen, kanske främst internationellt.

undefined
Anders Öberg (S).

Anders Öberg (S)

Situationen i Region Norrbotten är ohållbar idag. Bristerna i arbetsmiljön och arbetssituation behöver åtgärdas. För att behålla nuvarande personal och rekrytera nya medarbetare måste Region Norrbotten bli en attraktivare arbetsgivare. Det är man inte idag. Vi behöver bygga en verksamhet på ömsesidig tillit och förtroende mellan ledningen och medarbetarna. Med satsningar på en hållbar arbetsstationen, arbetsmiljö, löner och scheman som möjliggör tid för återhämtning. 

undefined
Glenn Berggård (V).

Glenn Berggård (V)

Genom att vara en attraktiv arbetsgivare med sjysta arbetsvillkor och rättvisa löner för att både behålla och rekrytera nya medarbetare. Arbetstidsförkortning, tid till återhämtning, tillitsbaserad ledning och styrning, möjlighet till fort- och vidareutbildning på betald arbetstid, med mera. Rättvisa löner enligt diskrimineringsmyndighetens jämförelse. Verka för fler utbildningsplatser till Norrbotten: medicinska sekreterare, tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

undefined
Linda Frohm (M).

Linda Frohm (M)

Svårigheter att kompetensförsörja vården finns i hela Sverige och i delar av Europa. Vi behöver locka fler till våra yrken genom att marknadsföra våra utbildningar mer intensivt. Fler AT- och ST tjänster samt säkerställa tillräckligt många praktikplatser är avgörande. Inrätta en rekryteringsfunktion som endast arbetar med nyrekrytering. Erbjuda lönenivåer över medellön i jämförelse med övriga landet för alla yrkeskategorier, flexibla scheman, medbestämmande på riktigt, transparens i organisationen och mandat till lönesättande chefer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!