De inspekterade klinikerna är folktandvården i Gällivare, Luleå, Övertorneå och Älvsbyn.
Tandläkarbristen har vid dessa kliniker lett till att tandhygienister och sköterskor utför delar av det arbetet som annars bör skötas av tandläkarna. Patienttider har vid ett flertal tillfällen behövts bokas om, ibland flera gånger, innan de till slut har kunnat besöka klinikerna.
Dessutom upplever arbetstagarna i samtliga yrkesgrupper en ökad stress då deras arbetsbelastning ökat, något som enligt myndigheten påverkat sjukdomsfrånvaron och personalomsättningen negativt
Samtidigt har personalen, enligt AV, uttryckt en ökad samvetsstress då de uppger sig vilja utföra mer patientarbete. Men resurserna för att kunna göra detta har inte räckt till.
Om dessa brister inte åtgärdas riskerar regionen att föreläggas med vite.
Tandvårdschefen vid regionen Maria Pettersson beklagar de brister som Arbetsmiljöverkets inspektioner påvisar.
– Bemanningsproblemen påverkar tyvärr arbetsbelastningen och arbetsmiljön. Är vi färre som ska tillhandahålla tandvård för norrbottningarna så blir det en ökad belastning för våra medarbetare, säger hon.
Pettersson uppger att problemen med bemanningen har existerat i ungefär 15 år. Hon ser även allvarligt på de arbetsmiljöproblem som myndigheten lyfter.
– Det här är något som vi arbetat med under många år som en naturlig del av vårt arbetsgivaransvar. Självfallet tar vi till oss av det som Arbetsmiljöverket framför och vi kommer att vidta åtgärder efter semestertiderna. Det är väldigt viktiga punkter som lyfts, berättar hon.
Den otillräcklighetskänsla som personalen uttryckt till AV anser Petterson peka på ett engagemang i personalen.
– Jag tycker att det vittnar om ett stort engagemang i personalen. Vi vill göra gott och räcka till för våra patienter i samma utsträckning som vi gjort förut. Men det tydliga tappet av medarbetare gör att vi inte hinner med samma åtaganden som tidigare. Idag måste vi mer strikt följa vår prioriteringslista för att klara våra huvuduppdrag, säger hon.
Den prioriteringslista som tandvården arbetar efter placerar akuta patienter i toppen, följt av barn, patienter med rätt till särskilt tandvårdsstöd, äldre och till sist övriga vuxna.