Den senaste veckan har räddningstjänsten larmats om ett stort antal gräsbränder. Det är torrt i markerna, framför allt i Norrbottens kustland och SMHI har gått ut med en varning om att risken är stor för bränder i torrt fjolårsgräs. Varningen gäller för kustlandet men även inlandet.
– Vi har haft rätt mycket att göra med mark- och gräsbränder, konstaterar tillförordnade räddningschefen i Luleå, Mikael Andersson.
Problemen är så stora, och förväntas vara stora, att ett eldningsförbud kan bli aktuellt.
– Vi överväger det. Jag behöver prata ihop mig med mina kollegor i andra kommuner vid kusten och hur de ser på det. Prognosen visar att det kommer vara riktigt torrt den här veckan och sannolikt rejält torrt i fjolårsgräset under minst en till en och en halv vecka framåt.
Gräsbränder låter kanske inte så farligt men börjar den på fel ställe kan den få ödesdigra konsekvenser. Bränderna skapar just nu en hel del bekymmer.
– Det tar en hel del resurser. I varierande grad beroende på vad som brinner, om det hotar och om det finns byggnader i närheten.
En gräsbrand kan starta på olika sätt. Den som tror att de flesta gräsbränder startar för att någon yngling tuttat på med flit får tänka om.
– Det brukar finnas några sådana där det är lek med eld men den huvudsakliga anledningen är planerade bränningar där folk ska bränna bort fjolårsgräset. Man har inte planerat det på ett klokt sätt eller tänder när det blåser. Väldigt oklokt. Hastigheten på gräsbränder kan vara väldigt mycket snabbare än man tänkt sig.
Vad säger de som startat elden när ni kommer dit?
– Vissa är mest bara tacksamma att vi kommer och hjälper dem men kanske lite lätt ångerfulla.
Ska man elda upp gammalt gräs över huvud taget?
– Det är den första frågan, behöver man bränna gräset för att det ska bli grönt? Nej, normalt sett inte. Finns det spridningsrisk och inga naturliga begränsningar ska man verkligen tänka sig för. Vind är en faktor som är väldigt besvärande. Blåser det kraftigt ska man absolut inte göra det.
Om man ändå bestämmer sig för att elda, vad bör man ha på plats?
– Tillräckligt mycket folk med krattor men vi tycker också att man ska ha vattenslang där man eldar så man kan jobba med att dämpa ner om det behövs.
Räddningschefen uppmanar till att vänta med eldandet
– Det är bättre att vänta någon vecka tills det kommit lite spirande gräs som dämpar. Och elda absolut inte om det blåser.