Nu har tjällossningen kommit till Norrbotten. Vägarna påverkas olika mycket och risken för tjälskador är som störst för vägar med dålig stabilitet, övergångar mellan vägar och broar och vid vägtrummor.
– Tjällossning är något som drabbar de flesta vägar mer eller mindre. Vi måste tänka på att anpassa hastigheten efter vägens standard. Det viktigaste är säkerheten, berättar Fredrik Olofsson, underhållschef väg på Trafikverket, i ett pressmedelande.
Det är när isen i vägen smälter till vatten som gör att tjällossning uppstår, när tjälen försvinner sjunker marken igen vilket kan bidra till att skador i vägen uppstår. Sprickor i asfalten eller hål på vägbanan är tjälskador som kan hittas längs vägarna.
När vägarna drabbas av trafikfarliga skador åtgärdas de så snabbt som möjligt, men de flesta skador blir inte åtgärdade fören under sommaren när tjällossningen är över, vilket kan få konsekvenser för bilister.
– Vi trafikanter får räkna med att komforten längs vägarna kommer att bli sämre under våren, fortsätter Fredrik Olofsson.
Han flaggar också för att det kan bli nödvändigt att till viss del begränsa fordonsvikten för att minska skaderisken.
– Under den värsta tjällossningsperioden kan det även bli nödvändigt att tillfälligt begränsa vikten för de fordon som får köra på vägarna, vanligen till 4 ton eller 12 ton. Detta görs för att trafiksäkerheten ska vara fortsatt bra och för att skona vägen.