Gott om vatten från vårens snösmältning är ett drömläge för skogsmyggan, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll:
– De tycker om pölar, det är deras dröm.
Myggorna lägger ägg på marken som måste täckas av vatten innan de kläcks. Men äggen kläcker bara till larver på våren när soltimmarna ökar, på hösten kläcks inga larver av skogsmygggor. De vuxna skogsmyggorna lämnar vattnet på försommaren och lever länge i fuktig miljö men blir det jättevarmt och torrt dör de.
– Andra stickmyggor kan dyka upp, det finns trots allt 50 olika arter. I Norrbotten är toppen omkring midsommar.
Skogsmyggan utvecklar en generation per säsong och lever endast några veckor. Myggen behöver nektar för att överleva och de blodsugande honorna använder blodprotein för att kunna lägga ägg. Honorna parar sig en gång i livet, hanarna kläcks en dag innan honorna och kan para sig flera gånger.
För att undvika att bli stucken tipsar Jan Lundström om att klä sig i vitt:
– Klädseln är avgörande. Myggorna tycker att nederdelen är bäst, så ha på skor som de inte kan sticka genom och tätt mellan byxor och skor. Helst pösiga byxor, tajta kan de sticka igenom. Svett och fotsvett gillar de också. Jag tycker det funkar bra med en t-shirt och en löst sittande skjorta över.
Myggmedel hjälper. Myggen tycker inte om doften av citron eller citronella.
– Medel med DEET är i särklass den bästa och ger den mest långvariga effekten, säger Jan Lundström.
Han påpekar att man ska undvika att bli stucken i slutet av sommaren – just när det är minst myggor i farten.
– Det är då myggen kan sprida infektioner orsakade av ett fågelvirus, som Ockelbosjukan och även sprida bakterien som ger harpest. Viruset måste snurra några varv mellan mygga och fågel innan man fått upp en population av infekterade stickmyggor, det är därför de dyker upp i slutet av sommaren.
Ockelbosjukan ger symtomen utslag, ledvärk, feber som är relativt milda, en del märker inte ens att de har infekterats men andra får långvariga besvär.
Trots att vi i Norrbotten är plågade av myggen så var det faktiskt värre kring Dalälven i början av 2000-talet, enligt Jan Lundström:
– Vi hade 4 500 myggor i en myggfälla i Sjaunja, 15-20 000 i Övertorneå när det var som värst men i Dalälven var det vansinnigt med översvämningsmyggor, 77 000 per fälla. De mängderna har vi dock inte längre sedan vi bekämpat dem.