Ulf Karlsson är narkosläkare och chef för corona-iva i Piteå. Han berättar hur vården av de som insjuknat i covid-19 förändrats jämfört med när de första patienterna lades in på intensiven i mars i år.
I dag har läkarna framför allt sett att bukläge hjälper för att minimera riskerna för respiratorvård. När patienterna ligger på mage fördelar sig andningen jämnare i lungorna och tillförseln av syrgas kan ofta minskas. Ulf Karlsson säger att läkarna har en känsla av att kortison hjälper och använder sig därför av detta. Dessutom används antivirala läkemedel, som Remdesivir. Det har visat sig kunna trycka tillbaka viruset och därmed korta sjukhusvistelserna.
Enligt Region Norrbotten har 64 ytterligare personer bekräftats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 3 056 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. På onsdagen vårdades 15 personer på sjukhus, varav tre fick intensivvård.
Ulf Karlsson hoppas nu att alla tar sitt ansvar.
– Jag har en fruktansvärd oro över att det ska bli som det var i våras. Sprids smittan i samhället så sjukvårdspersonalen blir sjuk, hur ska vi klara av det då? Jag utgår från att vi gör det men även vi har våra begränsningar, vi behöver också sova på natten, säger Ulf Karlsson.
– All personal har gjort en jätteinsats under våren och ska vi klara det i höst så får det inte bli för många patienter.
Han understryker att alla kan bli sjuka, gammal som ung.
– Den yngsta jag träffat är född 1995. Den här sjukdomen är så konstig att symptomen är väldigt varierande. Det är så viktigt att man tar det här på allvar, testar sig och stannar hemma om man blir sjuk, betonar Ulf Karlsson.
– Även om vi är i norra Sverige så drabbas vi också. Sverige drabbades av spanska sjukan och Arvidsjaur och Arjeplog var procentuellt de mest hårt drabbade i Sverige, med väldigt högt dödstal bland befolkningen, säger Ulf Karlsson.
Han betonar att han inte är ute efter att sprida skrämselpropaganda.
– Jag vill bara att människor ska förstå allvaret. Jag offrar mitt sociala liv för att jag inte vill bli sjuk. Jag vill kunna ta hand om de som blir sjuka. Jag skulle önska att andra i samhället tänkte på samma sätt, att man tänker på sina medmänniskor. Man kan aldrig garantera att man överlever den här sjukdomen, säger Ulf Karlsson.