Länets coronaoffer – i siffror

38 norrbottningar har dött i sviterna av coronaviruset – de flesta män inom kommunal äldreomsorg. Så ser dödsstatistiken ut i länet.

38 personer i Norrbotten har avlidit sedan coronautbrottets början. En stor majoritet – 92 procent – är över 70 år. Statistiken visar också att 26 av dödsoffren – 68 procent – är män.

38 personer i Norrbotten har avlidit sedan coronautbrottets början. En stor majoritet – 92 procent – är över 70 år. Statistiken visar också att 26 av dödsoffren – 68 procent – är män.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2020-05-06 20:32

Smittspridningen av coronaviruset har stannat av i länet. Vid onsdagens pressträff framkom att ytterligare sju personer konstaterades ha sjukdomen covid-19, totalt 288 är smittade officiellt.

35 vårdas på sjukhus, åtta får intensivvård – siffror långt under den befarade "peaken".

Samtidigt har totalt 38 personer med bekräftad covid-19 avlidit sedan coronautbrottets början.

En stor majoritet – 92 procent – är över 70 år, medelåldern är 81 år.

Statistiken visar också att 26 av dödsoffren – 68 procent – är män, tolv är kvinnor.  

– Större skillnad mellan könen här än i övriga landet. Jag kan inte förklara varför, det kan vara en tillfällighet då det handlar om låga tal, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. 

Av de avlidna fanns 29 personer inom äldreomsorgen. De flesta har bott på särskilda boenden, övriga har fått hemtjänst eller hemsjukvård.

– Det är inom äldreomsorgen, hos de som har träffat många vårdgivare, som problematiken är störst. Det är samma i resten av Sverige. 

Tolv av 90 särskilda boenden i länet har konstaterade fall av coronasmittade. På ett fåtal av dem har det också skett större smittspridning.  

Men alla kommuner informerar inte anhöriga om att det har upptäckts fall av coronasmitta på boendena – och det tycker Anders Nystedt är fel.

– Kommunerna ska delge anhöriga, de måste få reda på om det har förekommit covid-19 på boendena.

Pia Näsvall, chefsläkare, berättar att en allmän screening – större kontrollundersökning – av patienter fortsättningsvis ska ske på alla sjukhus i länet.

– Vi provtar alla som läggs in på sjukhus, även de utan symptom.

Därutöver tar ett större antal prover på åldringar med symptom inom äldreomsorgen. Ändå kvarstår ett mörkertal och Pia Näsvall beklagar att det tog tid innan smittspridningen stoppades på äldreboendena. 

– Otroligt tråkigt att Sverige inte lyckades bättre med det. Men coronakrisen kom plötsligt, och vi var tvungna att rigga för den snabbt.  

Anders Nystedt gläds samtidigt åt att allt färre dör i länet.  

– Smittskyddsåtgärderna – social distansering, inga hockeymatcher, krogkvällar och annat kul – funkar. Och norrbottningarna är duktiga på att följa rekommendationerna.  

– Fortsätt såhär, då räddar vi många liv. Se på alla förkylningssymptom som misstänkt covid-19 och stanna hemma. Mycket bättre än alla munskydd i världen, säger smittskyddsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!