Sara Ekman har tittat på fallet utifrån en annan grund än den utredning om ersättning som gjorts av regionernas försäkringsbolag Löf.
Att ärendet hamnat på hennes bord beror på att verksamheterna alltid ska göra avvikelserapporter när misstag sker i vården, och att chefsläkaren ser över alla fall som kan uppfattas som allvarliga.
– Min roll är att bedöma om vårdskadan är tillräckligt allvarligt för att gå vidare med en lex Maria anmälan. I det här fallet är det absolut en allvarlig händelse. Men den kan inte klassas som en allvarlig vårdskada, säger Sara Ekman.
För att en lex Maria anmälan ska göras krävs exempelvis enligt henne att en funktionsnedsättning orsakats eller att den drabbade behövt ligga länge på sjukhus.
Hon vill inte kommentera Löfs beslut att neka Kent Hjelms dödsbo ersättning för psykiskt lidande, då hon inte har hand om ersättningsfrågor.
Skatteverket och andra myndigheter har som praxis att ersätta de som drabbas vid felaktiga inrapporteringar av dödsfall.
Borde uppdraget till Löf ändras så samma gäller regionerna?
– Löf prövar ärendena enligt de skadeståndsrättsliga grunderna som gäller för alla försäkringsbolag och vanliga domstolar. Alla regioner i landet är kopplade till patientförsäkringen, så jag kan inte uttala mig om det, säger Sara Ekman.
Regionens jurist Linnea Nyström skriver i ett mejl att hon inte vet om Löfs uppdrag kan ändras.