+ Förvärm skorstenen. Tänd eld på tidningspapper och håll det nära rökgången. När det susar till och röken sugs ut kan brasan tändas. Är skorstenen kall kan det ryka in, och i vissa hus kan det krävas att en dörr eller fönster öppnas på glänt för att skapa sug i skorstenen.
+ Elda bara med torr ved, max 20 procents fuktighet. Använd en fuktmätare eller slå vedträna mot varandra – är de torra bildas ett ”sjungande” ljud.
+ Använd lagom stora klabbar – ungefär som en underarms tjocklek. Lagom eldningstakt är tre kilo (cirka fyra vedträn) i timmen.
+ Stapla veden som en hashtagg (#) eller ett kryss och lägg näver eller tidningspapper högst upp så att det brinner uppifrån.
+ När elden har tagit sig, gå ut och titta hur röken ser ut. Till en början ryker det alltid lite, men sedan ska det helst bara synas att värmen ”dallrar”. Vit rök tyder ofta på för sur ved, svart rök på att det bildas tjära.
+ Se till att lufttillförseln är lagom. Om lågorna i braskaminen är blå eller gröna behövs mer syre, då bör man öppna spjället eller luckan mer. Lågorna bör vara orange och röda.
+ Om det mullrar kraftigt i skorstenen kan du ha drabbats av soteld. Stryp all lufttillförsel genom att stänga spjällen och ring 112. Ett tecken på soteld kan också vara att det syns gnistor eller flammor utifrån. Efter en soteld, låt alltid en sotare inspektera eldstad och skorsten.
Källa: Brandskyddskontrollant Anders Pettersson Lindberg.