Ärenden som berör barn hanteras inte på samma sätt i länets 14 kommuner. En utbildning på onsdagen ska råda bot på detta.
– I ett så stort län som Norrbotten med många kommuner är det givetvis en utmaning att få enhetliga rutiner. Därför ser vi dagen som ett utmärkt tillfälle att utveckla samverkan för olika aktörers ansvar och utmaningar, säger Karin Markaberg, chef för utredningssektionen i polisområde Norrbotten.
Utbildningsdagen riktar sig till polis, åklagare, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt advokater.
– Jag ser fram emot den här dagen som är ett viktigt avstamp i stärkandet av arbetet med brottsutsatta barn. De är utelämnade och beroende av att vuxenvärlden agerar för att hjälpa dem ur sin situation. Alla ska känna sig trygga i hanteringen av den här typen av ärenden och att det ska finnas fungerande rutiner, säger Sara Avander, jämställdhetssamordnare vid länsstyrelsen.
Och det finns ett stort intresse för utbildningen. Enligt henne är närmare 100 personer anmälda från 12 av länets 14 kommuner.
Vad kan bli bättre?
– Generellt kan det bli en mer effektiv hantering av dessa ärenden som gör att handläggningstiden kan bli kortare. Målet är att det ska bli mer rättssäkert för barnen, en strukturerad samverkan så man vet vem som gör vad.
Vilken är den svaga punkten?
– Jag kan inte svara exakt på det, men det vi vill jobba emot är att det finns olikheter i länet. Man ska ha samma insatser var man än bor.