Brist på lastbilsförare i Norrbotten

Det är brist på lastbilsförare i Norrbotten. Trots att coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin så tror åkerierna på nya anställningar.

Efterfrågan på lastbilsförare har minskat under coronapandemin men trots det är optimismen stor inom branschen.

Efterfrågan på lastbilsförare har minskat under coronapandemin men trots det är optimismen stor inom branschen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2020-08-18 20:15

Nästan hälften av Norrbottens åkerier, 48 procent, räknar med att nyanställa lastbilsförare de kommande sex månaderna. Så optimistiska var de företag som svarade på frågorna i årets trendindikator som Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd genomfört. Det trots att frågorna ställdes under tiden mars och april, alltså under den tid när coronapandemin bröt ut. Motsvarande andel för riket är 25 procent. Norrbotten är tillsammans med Södermanland, 53 procent, det län där åkerierna är mest positiva.

– Det är skillnad mellan regioner och branscher. Vi ser att gruvindustrin går bra i Norrbotten och det gör även skogsindustrin. Vi ser också att Internethandeln ökar och det har den gjort även under coronapandemin, säger projektledaren Lasse Holm, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.

Trots optimismen så råder det brist på lastbilsförare. 

– Det är brist på lastbilsförare. Det utbildas för få idag. Det är en dyr utbildning så skolorna väljer ofta bort den, men ser man samhällsekonomiskt på det så är det där man ska satsa, säger Andreas Lindström, vd Lindströms transport i Luleå, men som även sitter i styrelsen i branschorganisationen Sveriges åkeriföretag.

Det finns tre former av utbildningar för att bli lastbilsförare. Gymnasieutbildningarna där flest utbildas, kommunal vuxenutbildning och så de som utbildas genom arbetsförmedlingen.

– Nationellt finns det totalt cirka 3 500 utbildningsplatser. Av dem kan man sedan anställa cirka 3 000 förare. Vår bedömning är att det behövs cirka 4 000 utbildningsplatser totalt i riket för de tre utbildningsformerna, säger Lasse Holm, TYA.

Fem procent av de som anställdes i Norrbotten under de senaste 12 månaderna var kvinnor, 31 förare. Det är lägre än riket som helhet som är åtta procent, men yrket blir alltmer populärt bland kvinnor. Enligt TYA:s årliga skolledarenkät är närmare 27 procent av eleverna på gymnasieskolornas yrkesförarutbildningar kvinnor.

– Andelen kvinnor ökar hela tiden och det är jätteroligt. Det behövs, säger Andreas Lindström, vd Lindströms transport.

Enligt TYA:s långsiktiga prognos är lastbilsförare ett framtidsyrke. 50 000 nya förare kommer att behövas de närmaste tio åren.

– Branschen måste arbeta på att lyfta fram vilket positivt yrke det är och vilken nytta man gör för samhället. Utan transporter stannar samhället, säger Andreas Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!