Barnen äter osunt och rör sig för lite

Knappt två av tio barn får motionen de behöver, enligt en årlig studie som Generation Pep låtit utföra med stöd av Hjärt-Lungfonden.

De allra flesta barn och unga äter osunt och rör sig inte tillräckligt, enligt studien Pep-rapporten 2020. Ofta hör det ihop med hur mycket pengar deras föräldrar har.

De allra flesta barn och unga äter osunt och rör sig inte tillräckligt, enligt studien Pep-rapporten 2020. Ofta hör det ihop med hur mycket pengar deras föräldrar har.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2020-03-31 11:56

Hälsosamma vanor minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, samtidigt som immunförsvaret stärks. På tisdagen släpptes Pep-rapporten 2020, som dock inte visar på bättrade vanor. 

Knappt två av tio barn och ungdomar i studien når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. De äter inte heller tillräckligt sunt, enligt studien där över 9 000 personer i åldrarna 4– 17 år deltagit. Framför allt är det tjejer i tonåren som rör sig minst.

– Alla barn och ungdomar har inte samma möjligheter att vara fysiskt aktiva eller leva ett hälsosamt liv. Vi ser att socioekonomiska faktorer och kön har en stor inverkan på barns levnadsvanor. Det innebär att grupper av barn idag riskerar att halka efter och att hälsoklyftorna ökar i samhället, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

Nästan var fjärde tonåring har svarat att de sitter stilla framför en skärm i fem timmar eller mer. 

Studien visar också att inaktiviteten är större bland barn med föräldrar som inte heller rör på sig. Ofta avgör också föräldrarnas ekonomi om barnen får möjlighet att vara fysiskt aktiva på fritiden eller om de kan vara med i en idrottsförening.

Socioekonomin påverkar också på så sätt att barn med föräldrar som är höginkomsttagare äter mer fisk och mer frukt och bär på daglig basis. Dagligt intag av grönsaker hör också ihop med inkomstnivån, enligt studien som utförts av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!