Han äger Svantes vilt och bär, ett företag som förädlar skogens guld hjortronen och andra bär.
– Vi köper bara åt oss själva, vi är beroende av bären, säger han och betonar att det egentligen är en vecka för tidigt att uttala sig tvärsäkert om hur bärtillgången blir – framför allt ännu längre norrut i länet.
– I Nattavaara och Harads här pågår hjortronblomningen för fulla segel. Det ser ut att bli ett mycket bra hjortronår.
Även i fjällvärlden ska en intensiv blomning ha kommit igång. Om vädrets makter inte ställer till det räknar han med god tillgång även där.
På onsdagen gick Sveriges lantbruksuniversitet ut med det som kan vara den sista bärprognosen – då anslagen tilll SLU dragits ned.
Enligt den har den sena våren och nattfrost gjort att tillgången på blåbär troligen blir mindre än vanligt.
– Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att alla som vill plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som kanske ligger lite mer skyddade från nattfroster, till exempel på sluttningar och höjder eller där skogen är lite tätare, sade Ola Langvall, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Haradsföretagaren är inte lika pessimistisk:
– De har sina mätområden. Jag litar inte på rapporten. Den är inte tillförlitlig, de har haft fel förr.
I Älvsbyn, Piteå och Harads ser det, enligt honom, bra ut på blåbärsfronten. Hur det ser ut norr om Harads har han ännu koll på. Men att frosten skulle ha gått så hårt åt blåbären, är inget han fått några rapporter om.
Svante Renberg säger också att bärplockarna kommer att få ge sig till tåls lite. Vädret har gjort att förseningar är att vänta.
– Det handlar nog om tio dagar. Kanske två veckor i Gällivare.
I många år har utländska plockare sökt sig till de svenska skogarna för att utöka sina inkomster. Svantes vilt och bär tar inte in några, utan förlitar sig till de plockare som länge levererat bär till dem.
Han betvivlar inte att ukrainarna kommer, då de inte längre behöver visum för resor i Europa.
– De som varit här tidigare och vet var bären finns kommer nog. De har nog bättre koll än vad jag har, säger han och berättar att en del redan är här och jobbar i skogen. Därmed kan de också följa blomningen och se hur tillgången blir.
– Finns det bär så kommer de. De har fullständig kontroll.