Backgårds flygresa får kritik

Ingen av regionpolitikerna i vår rundringning tycker att Kenneth Backgårds flygresa till Umeå via Stockholm går att försvara. "Jag hade tagit en andraklassbiljett på tåget, eller bussen", säger oppositionsrådet Marianne Sandström (SD).

Anders Öberg är kritisk till regionrådet Kenneth Backgårds flygresa. "Jag väljer alltid buss eller tåg". (Arkivbild)

Anders Öberg är kritisk till regionrådet Kenneth Backgårds flygresa. "Jag väljer alltid buss eller tåg". (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström / Frilans

NORRBOTTEN2019-03-14 21:08

Kenneth Backgård tog i december 2017 flyget från Luleå till Umeå – med mellanlandning i Stockholm. Ironin i det hela var att han skulle delta på Norrtågs styrelsemöte.

Dåvarande regionrådet Anders Öberg (S) tog själv bussen till mötet den gången.

– Jag väljer alltid buss eller tåg. Senast tog jag tåget och det fungerade då, men 2017 fungerade tågförbindelsen inte lika bra. Då valde jag bussen ofta, om jag inte var tvungen att ta bilen, säger han.

Har du tänkt tanken att ta flyget?

– Nej, inte till Umeå. Det blir en väldig omväg och en kostnad också att passera Stockholm. Den tiden kan jag använda till att jobba på bussen eller tåget, säger Öberg.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) säger att han inte heller skulle kommit på tanken att ta flyget.

– Det var att gå över ån efter vatten att flyga till Arlanda och vända. Men var väl någon tidsvinst det handlade om som jag har förstått det, säger han.

Han föredrar att samåka i bil.

– Min norm är att göra allt för att ta det billigaste och bästa färdsättet. Vi har krävande resor, men imorgon bitti ska jag till Uleåborg klockan sex och då bokar jag in mig i poolbilen. Vi blir två från regionen och två från Trafikverket som åker, säger han.

Sverigedemokraternas Marianne Sandström tycker att alla inom regionen ska sträva efter att resa för lägst kostnad.

– Vi bör använda oss av försiktighetsprincipen och så långt det är möjligt ta det billigaste alternativet. För egen del hade jag tagit en andraklassbiljett på tåget, eller bussen, säger hon.

Glenn Berggård (V) konstaterar att det går både tåg och buss till Umeå.

– Man kan köra dit också om det behövs, säger han.

När det gäller Kenneth Backgårds uppdrag i regionen och Bodens kommun ifrågasätts valet av att behålla sidouppdragen den röda oppositionen. Anders Öberg (S) säger att det är Backgårds val att ta de uppdrag som han bedömer att han har tid med, men låter skeptisk.

– Jag kan bara konstatera utifrån mina snart fyra år att jag haft mer än väl fullt upp för att klara huvuduppdraget att vara regionråd. Jag har inte bedömt att jag haft möjlighet att göra annat och har sagt upp kommunala uppdrag för att inte riskera att hamna i en jävsituation, säger han och syftar på att det kan uppstå intressekonflikter mellan kommun och region.

Anders Öberg säger också att det även tar mycket "obetald tid" att behålla förankringen i det egna partiet och kontakten med norrbottningarna. Ofta besöker man till exempel olika föreningar och organisationer på kvällar och helger.

Glenn Berggård (V) var regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen under förra mandatperioden. Det tycker han var tidskrävande.

– Ska man kunna ge järnet under en hel mandatperiod ska man nog koncentrera sig på det som är huvuduppgiften. Man kan så klart under en begränsad tid göra något annat också, men ska man leda en verksamhet ska man göra det helhjärtat, säger han.

Marianne Sandström (SD) ser inget problem så länge inte arbetet i regionen påverkas.

– Det viktiga för vår del inom regionen är att han inte tappar fart när det gäller de regionala uppdragen, men det är inget som jag har upplevt utan jag har upplevt honom som engagerad och med god närvaro på de möten vi har, säger hon.

Backgårds regionrådskollega Nils-Olov Lindfors (C) säger att han själv har släppt alla sidouppdrag utom det som byaålderman i Sunderbyn. Men det är väldigt individuellt.

– Alla människor har olika kapaciteter. 70 timmar i veckan är inget onormalt för småföretagare som jobbar i snitt så. Men vi har system som är upplagda för att jobba 40 timmar. Det är hans bedömning som får avgöra. Själv försökte jag spara bort allting så mycket jag bara kan, säger Lindfors.

Hur upplever du att det fungerar?

– Hittills har jag inte sett problem med det. Titta på de stora företagsledarna som sover tre timmar per dygn och jobbar resten, de kan stå ut med det i tio år medan andra går in i väggen.

Fokus måste dock alltid ligga på att jobba minst en heltid i regionen.

– Jag tycker vi fungerar jättebra tillsammans, både Kenneth och Linda, och vi sitter inte fast tidsmässigt. Sedan kan det vara så ibland att man slits mellan externa uppdrag och regionen och då hävdar jag att regionuppdraget alltid ska gå före, säger Nils-Olov Lindfors.

Regionrådet Linda Frohm (M) avsade sig uppdraget i Kalix kommun när hon kom in i regionstyrelsen. Vi har sökt Frohm men inte nått henne för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!